Ogranak Matice hrvatske u Murteru - izvješća

Obilježavanje 175. obljetnice rada Matice hrvatske i 50. obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika

Ogranak Matice hrvatske u Murteru svečano je obilježio dva za hrvatski narod vrlo značajna jubileja – 175. obljetnicu Matice hrvatske i 50. obljetnicu Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. S obzirom na važnost događaja a i zbog saznanja o dolasku dva uvažena gosta iz Zagreba, prostor Narodne knjižnice i čitaonice Murter, gdje se svečanost održala, ispunio se do posljednjeg mjesta.

Naime, o Matičinih 175 godina, počevši od njezina osnivanja 10. veljače 1842. pod imenom Matice ilirske, preko nakladničke djelatnosti, osnivanja pododbora od 1953., koji se od 1970. nazivaju ograncima, kojih je mnoštvo diljem Hrvatske i BiH te u inozemstvu, nasilnog prekida djelovanja 11. siječnja 1972. te obnavljanja djelatnosti 8. prosinca 1990. govorio je njezin glavni tajnik Zorislav Lukić.

O nastanku dokumenta Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika i dramatičnim događajima nakon njegova objavljivanja na naslovnici 359. broja „Telegrama, jugoslavenskih novina za društvena i kulturna pitanja“, koji nosi nadnevak 17. ožujka 1967., govorio je naš poznati kroatist i jezikoslovac prof. dr. sc. Marko Samardžija.

Profesor Samardžija za tisak je priredio i knjigu pod nazivom „Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. – 2017. Vijesti, komentari, osude, zaključci.“, koju je ove godine izdala Matica hrvatska u povodu 50. obljetnice donošenja.

(Mande Turčinov-Ježina)Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva