Ogranak Matice hrvatske u Kolanu - izvješća

Osnivačka skupština Ogranka Matice hrvatske u Kolanu na Pagu

Skupštini su bili nazočni potpredsjednici MH Stjepan Sučić i Stipe Botica, iz Ogranka u Zadru došao je tajnik Ivan Paštar, a iz paškoga predsjednik Jure Maržić. 

Nakon dugogodišnjega članstva u Matici hrvatskoj nekoliko njezinih članova iz Kolana došlo je na ideju da u svom kraju osnuju Matičin ogranak, kako bi pomogli revitalizaciji svekolikoga kulturnog života, nekad vrlo dinamična i raznolika, na svom području. Ideji se pridružioveći broj mještana iz Kolana i Mandri i tako je predsjednik inicijativnog odbora, potpisnik ovih redaka, potkraj 2015. predložio Središnjici Matice hrvatske da se osnuje ogranak MH za općinu Kolan.

 


Članovi Ogranka Matice hrvatske u Kolanu s gostima

 

 

Osnivačka skupština održana je u prostorijama OŠ A. G. Matoša u Kolanu 12. ožujka. Na skupštini je od 24 člana inicijativnog odbora bilo njih osamnaest. Polovica članstva mlađe je životne dobi i svi žive na području općine Kolan. Skupštini su bili nazočni potpredsjednici MH Stjepan Sučić i Stipe Botica, iz Ogranka u Zadru došao je tajnik Ivan Paštar, a iz paškoga predsjednik Jure Maržić. Prvi je govorio Botica, izrazivši veliko zadovoljstvo što se u Kolanu osniva još jedan ogranak Matice, a onda se ukratko osvrnuo na burnu i tešku povijest naše najdugovječnije kulturne ustanove. Posebno je naglasio da Matica želi okupiti sve ljude kojima je stalo do kulturne djelatnosti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Paštar je izrazio veliko zadovoljstvo što je na Pagu osnovan treći ogranak MH i poželio da se to dogodi i na drugim našim otocima. Jure Maržić iz paškoga ogranka poželio je mnogo uspjeha novoosnovanom ogranku i izrazio nadu da će sva tri ogranka na Pagu surađivati na zadovoljstvo otočana. Potpredsjednik Stjepan Sučić naglasio je važnost osnivanja Matičinih ogranaka, posebno u seoskim sredinama, kako bismo opstali na ovim prostorima.

Nakon glasovanja za predsjednika izabran je Ivo Oštarić, za njegova zamjenika Frane Gligora, a za tajnika Šime Šugar. U predsjedništvo izabrane su još Marija Gligora i Kate Šupraha, a u nadzorni odbor Frane Šupraha, Ivan Šupraha i Adrijana Šugar.

(Ivo Oštarić)

Izvor: Vijenac, br. 575Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva