Ogranak Matice hrvatske u Kutini - izvješća

Okrugli stol ŠKOLSKI KURIKUL I ISTRAŽIVANJE ZAVIČAJNIH IZVRSNIKA NA PRIMJERU ANTUNA KANIŽLIĆA

U četvrtak 12. travnja, održan je u Požegi okrugli stol pod nazivom „Školski kurikul i istraživanje zavičajnih izvrsnika na primjeru Antuna Kanižlića. Taj isusovac i književnik aktualan je i nakon 240 godina od smrti, a davno prije pokrenuo je prosvjetiteljski rad u Požegi. Taj grad pozicionirao je kao kulturno središte, što je naglašeno pred okupljenim požeškim  učiteljima i profesorima.

Za praktičan primjer kako se zavičajnici radom učenika predstavljaju u školi, ali i široj javnosti izabran je skup Kutinski dani znanosti i umjetnosti. Kao što je poznato, posvećen je dr. Gustavu Baronu, dobrotvoru rodne Kutine, crkvenom dostojanstveniku i rektoru Sveučilišta u Zagrebu. Skup je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Kutini i Srednje škole Tina Ujevića u Kutini, i neprekinuto traje već 17 godina. Organizacijski pristup i sadržaje predstavio je predsjednik Ogranka Dragutin Pasarić, a sudionice skupa za kasnije otvorenu raspravu bile su i profesorice kutinske Srednje škole Vesna Jakovljević i Matea Jalžečić.

Članovi kutinskog Ogranka MH razgovarali su o mogućoj suradnji s predsjednicom OMH u Požegi Ljiljanom Marić, i već započetoj s predsjednikom Kluba zavičajnih pjesnika i slikara Matko Peić, Ivom Abibovićem. Posjetili su i nedaleku Pleternicu. Tu su se posebno u modernoj knjižnici s ravnateljem Franjom Novakom dodirnuli povijesno-književne teme Pleternice i Moslavine, a s Marinkom Markotom dogovorili nastup uz skorašnju pjesničku priredbu Grozdovi i stihovi prigodom 25. obljetnice obilježavanja kutinske izložbe vina MoslaVINA. 

(Matea Jalžečić)Uredništvo

Ida Hitrec

Tajnica za ogranke Matice hrvatske

Katarina Cukovečki

 

Ogranci

Arhiva