- izvješća

Zagrebačko predstavljanje Ogranka Matice hrvatske u Kutini

U utorak, 19. prosinca Ogranak Matice hrvatske iz Kutine zapaženo se predstavio u Palači Matice hrvatske u Zagrebu. Predstavljen je novi dvobroj Moslavačkog zrcala. 

O časopisu su govorili Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika te Dražen Kovačević, glavni i odgovorni urednik. Časopis je naglašen kao vrlo važan prije svega lokalnoj sredini u očuvanju njezina identiteta, ali i daleko šire do predstavljanja autora svih hrvatskih sredina i  sve do prijevodnih tekstova.

U časopisu je suradnik ranijih, ali i 2017. godine bio rano preminuli pisac Joško Sindik. Dražen Kovačević mnogobrojnu je publiku uveo u Sindikovo djelo "Put ratnika i druge pripovijesti", koje je objavio kutinski OMH. Prikaz je čitanjem pojedinih dijelova knjige Jasminke Jelčić dobio i emotivno ozračje. O sadržaju, ali i Jošku, govorile su recenzentice djela Biserka Goleš Glasnović i Božica Brkan. Kineziolog, a po temeljnoj struci psiholog Joško Sindik dobitnik je značajnih nagrada u tom području za koje je samostalno i u su-autorstvu objavio brojne znanstvene stranice. O tome je govorio i ravnatelj Instituta za antropologiju Saša Missioni.

U završnom dijelu okupljene je pozdravila potpredsjednica kutinskog Ogranka Katarina Brkić. Uz svoje stihove iz pjesničkog ciklusa Dušom godine predstavila je fotografije na temu Lonjskog polja i autoricu Valentinu Masten iz dva kalendara za 2018. godinu. Prvi je u izdanju Ogranka i Turističke zajednice grada Kutine, a drugi u časopisu Čardak Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje. Podjelom časopisa najavljen je za 2. I 3. veljače 2018. godine  i  poznati skup kutinskog Ogranka MH  uz zaštitu vlažnih staništa "Budućnost na rubu močvare".

Na povratku iz Zagreba Kutinčani su posjetili božićnu izložbu skulptura na otvorenom u Slavonskoj aveniji. Te večeri bila je posvećena sluzi Božjem, bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću. Autori nesvakidašnje izložbe skulptura u naravnoj veličini od vinove loze i drva masline su braća Pavletić iz slavonskog sela Malino. Pater Mariano Passerini iz kutinske Družba Sinova Bezgrješne pohvalio je rad skupine Arteco - Pavletić i uz zahvalu autorima za promociju Ivana Bonifacija Pavletića približio njegov život.

(Matea Jalžečić)

fotografije: Miljenko BrezakUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva