Ogranak Matice hrvatske u Kutini - izvješća

Obilježen rad i značenje Matka Peića

Uz izgovorene retke s putovanja Matka Peića izložbu slika članova Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije "Matko Peić" Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica u petak 27. listopada obilježila je Mjesec hrvatske knjige. Putujući zanos u prostor knjižnice na osobit način rođenog Požežanina (1923.) donio je njegov suputnik poznati publicist Dragutin Pasarić, predsjednik Ogranka MH Kutina.

Članovi Ogranka bili su i posebni gosti pleterničke književne večeri. Prije nje turistički vodič Vladimir Štibrić, neobično blisko upoznao ih je sa znamenitostima Požege, a koja je u 18. i 19. stoljeću bila i županijsko središte za Kutinu.

Književna večer potvrdila je višegodišnju vezu vinara i kulturnih djelatnika Moslavine i Požeštine priredbama Grozdovi i stihovi (Kutina) i Cvatnja graševine i ruža (Pleternica). Ovoga puta ujedinio ih je snagom i duhom putopisne riječi Matko Peić, naglašeno je uz pedesetu obljetnicu kako je Matica hrvatska objavila njegovu poznatu knjigu Skitnje, Suputnik kasnijih Peićevih putopisa, posebno uz knjigu Crno zlato čije je djelovao i dramatizirao, podsjetio je na zajedničke trenutke uz vinograde, vodotoke, naftne bušotine, seoske crkvice, susrete s običnim ljudima, Pasarić je pročitao i svoje stihove Pozdrav skitnički.

Prijateljski ih je uputio Matku Peiću, laureatu Goranovog proljeća 1986. godine. Oduševljeno je praćena i projekcija Pasarićeva dokumentarnog filma Topot konja i šapat voda s moslavačkog maratona arapskih konja. Inače, prva projekcija bila je nekoliko dana poslije Peićeva smrti i akteri su odlučili film posvetiti njemu u spomen.

Matko Peić preminuo je 30. listopada 1999. godine.

Matea JalžečićUredništvo

Ida Hitrec

Tajnica za ogranke Matice hrvatske

Katarina Cukovečki

 

Ogranci

Arhiva