- izvješća

Obilježavanje 25. godišnjice obnoviteljskog rada ogranka

Trodnevnim programom 29–31. siječnja započela je ovogodišnja djelatnost Ogranka Matice hrvatske u Kutini, a time i 25. obljetnica obnoviteljskog rada. Pozdravljen od predsjednika OMH Ante Juretića u Muzeju Moslavine u Noći muzeja 30. siječnja, gost je bio predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović. Sudjelovao je u predstavljanju dvobroja časopisa Moslavačko zrcalo 1–2/2014

O pripremi i objavi časopisa zapažena u hrvatskoj periodici osobito se brine podružnica u Popovači s glavnim urednikom Draženom Kovačevićem. Predstavljena je središnja tema broja Naselja i stanovništvo Distrikta Kutine 1721. i 1728. godine povjesničara Petra Korunića i Franka Miroševića. Bilo je zanimljivo čuti da 1721. trgovište Kutina ima 552 stanovnika i otkriti da neka starosjedilačka prezimena i danas bilježimo: Vražić, Mikoč, Kušan, Horvat, Petrak, Martinić, Baltorić, Mikuleta, Štefančić, Belak, Klečić, Smuđ… Povjesničar Franko Mirošević koji je u Kutini ostavio zapažen prosvjetni trag najavio je dalje istraživanje povijesti HSS-a u Moslavini. Želja mu je temeljitije istražiti ulogu Stjepana Uroića, koji 1925. nije bio sklon Radićevu kompromisu s režimom. Inače teme broja na 380 stranica brojne su: od etike, povijesti, demografije, književnosti, među kojima i na moslavačkoj, podravskoj te gorskokotarskoj kajkavštini, a stranice obogaćuje mahom kajkavsko haiku-pjesništvo. 

 


Akademik Stjepan Damjanović na predstavljanju novoga broja Moslavačkog zrcala / Snimio Nikola Blažeković

 

Među brojnom publikom, uz članove kutinskoga, bili su i predstavnici novljanskog i lipovljanskog OMH. Predsjednik Stjepan Damjanović važnim je ocijenio rad ogranaka diljem domovine, ali i izvan nje. „Taj rad je nekad dobar, nekad manje dobar, ali treba ga poticati i jačati veze Matičine Središnjice s ograncima.“ Čestitao je i zahvalio OMH u Kutini na vrijednim i raznovrsnim projektima – od jezikoslovlja do prirodoslovlja, umjetničke baštine i međunarodnih veza. Posjetio je i baroknu župnu crkvu Blažene Djevice Marije Snježne, uz koju su spomen-poprsja podignuta poticajom i zalaganjem OMH: slugi Božjem Ivanu Bonifaciju Pavletiću te generalnom vikaru Zagrebačke nadbiskupije i rektoru Zagrebačkog sveučilišta Gustavu Baronu u čiji spomen kutinski srednjoškolci u organizaciji OMH imaju skup Kutinski dani znanosti i umjetnosti.

Drugoga dana u organizaciji OMH Kutina–Popovača, a pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, održan je skup Budućnost na rubu močvare u selu Donja Gračenica. O bliskosti i potpori tom skupu koji OMH ostvaruje s Parkom prirode Lonjsko polje govori uz dobrodošlicu u ime mjesta Josipa Kolarića i prisutnost gradonačelnika Popovače Josipa Miškovića te oba zamjenika kutinskoga gradonačelnika Damira Petravića i Josipa Marića. U ime pokrovitelja selo je posjetila zamjenica sisačko-moslavačkog župana Anita Sinjeri Ibrišević, u ime Ministarstva zaštite okoliša i prirode Marijana Jurić, koja je prenijela i ovogodišnju poruku Ramsarske konvencije i pohvalila prepoznatljivost MH za njezin sadržaj. Među gostima bila je i zastupnica u EU-parlamentu Marijana Petir, osobito vezana uz područje zaštite okoliša i prirode. Selo je bilo domaćin i KUD-ovima iz Potoka i Kratečkog.

Posebno poglavlje ovogodišnjeg skupa, koji se održava uz 2. veljače – Svjetski dan vlažnih staništa – bilo je predstavljanje tradicijskoga drvenog graditeljstva posjetom obnovljenoj tradicijskoj kući Biser Moslavine, a posebno drvenoj kapeli sv. Fabijana i Sebastijana (1718). Njezina tradicijska gradnja bez čavala, zvuk zvona s tornja šindrom pokrivena krova potezom užeta – čini se u odnosu na velebne crkve kao sobičak, podsjetio je povjesničar umjetnosti Mladen Mitar. Neimenovani majstori iz puka tom izvornom gradnjom dali su i „tišinom u malenom“ upravo snažno ozračje duhovnoga. Misno slavlje predvodio je župnik voloderski vlč. Nikola Majcen.

U područnom odjelu OŠ Vladimira Vidrića Kutina, koju pohađa znatan dio romske djece, bilo je dojmljivo u društvu njihove ravnateljice Snježane Coha čuti literarne radove posvećene selu i Parku prirode Lonjsko polje, kojemu je u svrhu zaštite skup Budućnost na rubu močvare i posvećen. Predstavljeno je i dvoje bivših učenika: Ivan Rukavina s izložbom i maketom kao samostalni graditelj drvenih kuća i Kristina Kovačić, autorica pjesničke zbirke Najbolja prijateljica. U ime nakladnika OMH stvaralaštvo je predstavila potpredsjednica Katarina Brkić, inače autorica predgovora. Jedna od bivših učenica Ankica Kefelja svojim pučkim pjesničkim stvaralaštvom predstavila se u večernjem programu uz svoj KUD Moslavčanka u središnjem programu u Društvenom domu. Goste koje pred Vatrogasnim domom nije zaobišao miris pečene ribe posebno su zanimali nadaleko poznati uspjesi mjesnih vatrogasaca s osvojenim odličjima na državnim, europskim, svjetskim natjecanjima i olimpijadama. I etnosoba KUD-a Moslavčanka pridonijela je očuvanju tradicije u tom selu.

Ni najmlađe hrvatsko gradsko središte, Popovaču, nije mimoišao vrijedan jubilej. Uostalom tu djeluje i aktivna podružnica kutinskog OMH. Dana 29. siječnja u Knjižnici i čitaonici predstavljena je knjiga 103 portreta hrvatskih književnika Božidara Bilopavlovića. Uz autora o knjizi uz izložene portrete književnika govorio je poznati hrvatski književnik Tito Bilopavlović. U glazbenom dijelu nastupio je i uglazbljenim stihovima pjesnika oduševio Mladen Bago uz glazbenu pratnju Aljoše Crnobrnje.

(Dragutin Pasarić)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, broj 546, 5. veljače 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/546/Prepoznatljivo%20ime%20kulture/Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva