Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku - izvješća

Predavanje LJUBAV U DOBA KRALJICE VIKTORIJE - EMILY BRONTË I "ORKANSKI VISOVI"

U  Čitaonici Narodne knjižnice Grad dr.sc. Helena Brautović održala je predavanje pod naslovom Ljubav u doba kraljice Viktorije. Emily Brontë i Orkanski visovi u povodu 200. obljetnice rođenja Emily i 170. obljetnice njezine smrti. Predavačica je upoznala publiku s teškim životnim i političkim okolnostima u kojima je nastao jedan od najboljih romana engleske književnosti Orkanski visovi , jedini roman mlade autorice.

Obitelj Brontë jedna je od najtragičnijih, ali i najtalentiranijih književnih obitelji jer je svaki čan ostavio iza sebe barem jednu knjigu. Viktorijansko doba (1837– 1901) razdoblje je vladavine kraljice Viktorije, jedne od najosebujnijih i najzanimljivjih britanskih monarha ikada. Velika Britanija u ovom razdoblju bila je svjetska supersila. Zahvaljujući blagodatima prve industrijske revolucije Britanija je osigurala nova tržišta i konzumeristički procvat, no promjene su bile toliko brze i kaotične da su neminovno dovele i do nekih negativnih društvenih pojava. Život radničke viktorijanske obitelji i život srednje klase uvelike se razlikovao, što se očitovalo u mnogim segmentima pa i u ondašnjoj modi, načinu odijevanja.

U takvim okolnostima živjela je obitelj Brontë. Šestero djece Brontë, svi odreda skloni umjetničkom izrazu, nisu imali podjednako sreće u životu. Dvije djevojčice umiru vrlo mlade, a za njima ostaje brat Branwell, slikar i pjesnik te tri sestre književnice Charlotte, Emily i Ann Brontë. Ove godine slavimo 200 godina od rođenja Emily i obilježavamo 170. godišnjicu njezine smrti. Prisjetili smo se njezina jedinog romana Orkanski visovi, priču o divljoj i neobuzdanoj ali u isto vrijeme i nježnoj, neobičnoj ljubavi između Catherine Earnshow i Heathcliffa.Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva