- izvješća

Predstavljena knjiga MOJI RIMSKI PAPIRI Emilija Marina

U Hrvatskom centru u Beču 26. ožujka predstavljena je knjiga akademika Emilija MarinaMoji rimski papiri. Razgovor je vodila ministrica savjetnica u Veleposlanstvu RH u Beču Zdenka Weber.

 

 


Emilio Marin u Matici hrvatskoj

 

Predsjednica Ogranka Željka Caparin pozdravila je brojne prisutne ugledne Hrvate, osvrnuvši se na profesionalnu karijeru akademika Marina. Istaknula je da je Marin dobitnik mnogih nagrada, a papa Benedikt XVI. imenovao je 2012. članom papinskoga povjerenstva koje upravlja rimskim katakombama i drugim starokršćanskim arheološkim lokalitetima. U bogatoj karijeri djelovao je kao arheolog, sveučilišni profesor i diplomat, a od 2012. prorektor je za međunarodnu suradnju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Predsjednica Ogranka dodala je da su Moji rimski papiri nastali u razdoblju obavljanja dužnosti veleposlanika RH pri Svetoj Stolici i pri Suverenom viteškom malteškom redu.

U zanimljivu razgovoru dvoje diplomata najviše se govorilo o razdoblju kad je Marin kao zaposlenik, a poslije i ravnatelj Arheološkoga muzeja u Splitu radio kao voditelj velikih arheoloških istraživanja u Saloni i, osobito, u Naroni. Ta istraživanja urodila su iznimnim znanstvenim otkrićima za rimsku (Augusteum na forumu), starokršćansku (krstionica u Sv. Vidu) i srednjovjekovnu arheologiju (crkva u Erešovim barama). Marin je ukazao i na pitanja koja stoljećima povezuju Rim i Vatikan s hrvatskim zemljama. (Zvonimr Vučur)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, broj 551, 16. travnja 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/551/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva