Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu - izvješća

Osnovan Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu

Pred pedesetak uzvanika i uz nazočnost prvoga hrvatskog veleposlanika pri EU i NATO-u Janka Vranyczanyja Dobrinovića u Bruxellesu je osnovan ogranak Matice hrvatske. Ogranak je osnovan u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, koja je prijateljski za ovu priliku ustupila svoje povijesno zdanje iz doba secesije.

Na svečanosti osnivanja prikazan je polusatni dokumentarni film o djelatnostima Matice hrvatske, a glavni je tajnik najstarije hrvatske kulturne institucije Zorislav Lukić obećao da će Matica, poput sličnih organizacija europskih zemalja, Goetheova instituta, Britanskog savjeta, Francuskog instituta, Instituta Dante Alighieri i drugih, djelovati u administrativnom središtu Europske Unije prema potrebama Hrvata i svih onih koji su prijatelji hrvatske kulture i jezika.

Lukić je nadalje naglasio da je ogranak u Bruxellesu još jedna prilika za njegovanje i širenje hrvatske kulturne baštine i vrijednosti te da će Središnjica Matice u Zagrebu pomoći rad ogranka u Bruxellesu redovitim slanjem predstavnika hrvatske kulture, prije svega stručnjaka za književnost i jezik.

Istakao je također važnost njegovanja jezika kao vrlo bitna dijela identiteta svakoga naroda, posebice u institucijama Europske Unije, gdje i hrvatski jezik doskorašnjim članstvom Hrvatske postaje ravnopravnim službenim jezikom.

U Bruxelles dolazi sve više Hrvata na rad u europske institucije i različita predstavništva međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija te privatnog sektora i poduzeća, a u glavnomu gradu Unije djeluje i četrdesetak tumača i prevoditelja nehrvata, koji već sada prevode i tumače s hrvatskoga jezika na njemački, talijanski, španjolski, portugalski, engleski i druge jezike, a još više će to činiti od 1. srpnja 2013. pridruživanjem Hrvatske EU.

Osnivanje ogranka Matice hrvatske u Bruxellesu zato je vrlo važan događaj u trenutku 20. obljetnice proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske i završetka pristupnih pregovora o članstvu Hrvatske u EU.

Oba su događaja 25. lipnja obilježena vožnjom povijesnim tramvajem u Bruxellesu, koju je u sklopu svoje informacijske kampanje sponzoriralo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, a uvečer istoga dana i proslavljena na poziv hrvatskih dopisnika iz Bruxellesa u novootvorenom Brussels Press Clubu.

Izvor: Vijenac, br. 452Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva