- izvješća

Ogranak Matice hrvatske u Čitluku u Slavoniji

Ogranci Matice hrvatske u Vinkovcima, Osijeku, Čitluku i HMI Podružnica Vukovar organizirali su uspješna predstavljanja u Vinkovcima i Osijeku novog romana Anite Martinac Od Franje do Franje.

Uz nazočnost članova obitelji Škrobo koja je nositeljem radnje romana svi posjetitelji su vrlo emotivno reagirali slušajući čitanje ulomaka, kao i obraćanje autorice Martinac. Pohvale ovom djelu izrazili su predsjednici ogranaka Matice Dražen Švagelj i Andrija Stojić, a izvrsnu prosudbu o ovom književnom djelu dala je cijenjena profesorica Ružica Sorčik.

Inače ovo je treći roman koji je autorica predstavila publici u Slavoniji. Govori o životu žene koja se tri puta za života vraća u Slavoniju kako bi preživjela i to prvi put kao djevojčica kada fra Didak organizira spašavanje gladne djece iz Hercegovine, drugi put kao supruga i majka u ratnom vihoru i treći put nakon progona kao žrtva totalitarnog komunističkog režima. Anica je i u Domovinskom ratu morala opet u izbjeglištvo iz Tovarnika u Pulu, kada se ponovio gotovo isti scenarijo kao i u Drugom svjetskom ratu. I kako je i sama Anica u svom posljednjem intervju opisala da je živjela od Franje Josipa do Franje Tuđmana tako simbolično roman nosi i naziv Od Franje do Franje, mada to nisu jedine Franje koje se spominju u ovom odličnom romanu.

Prigodom gostovanja Ogranka Matice hrvatske Čitluk u Osijeku i Vinkovcima, predsjednik Andrija Stojić uručio je prigodne darove popularnih izdanja ogranka. Ovo je još jedna plodonosna suradnja između, može se reći, najaktivnijih ogranaka Matice. 

Andrija StojićUredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva