Odjeci

06.08.2001.

Večernji list

Recenzija knjige "Noć za pakost" Vesne Parun. Piše Mirjana Jurišić

slika
Dvodijelno komponirana, knjiga "Noć za pakost" - s podnaslovom "Moj život u 40 vreća" kao humorno-tužnom autoričinom oznakom za stvarnu i metaforičnu životnu inventuru - donosi u prvoj cjelini tri memoarsko-esejistička teksta Vesne Parun nastala 1993., 1958. i 1986. godine ("Poljubac života", "Do zalaska sunca hodajući za kamilicom" i "Pod muškim kišobranom"), koja se mogu držati dobrim uvodom ili okvirom za središnji dio knjige, žanrovski potpuni novum u pjesnikinjinu dosadašnjem opusu: autobiografski roman s ključem!

Fragmenti sjećanja 'nepripitomljene pjesnikinje' koja je i u poeziji neštedimice razdavala svoje najdublje emocije, otključavaju još jedna dosad neotvorena vrata u iznimnu intimnu sudbinu što je doživjela i ljubav i mržnju, patnju i radost, bol i nadu, odanost i izdaju, prijateljstvo i nevjeru, iskrenost i himbu... S onu stranu bogata unutarnjeg autoričina svijeta, defiliraju ovim sjećanjima i poznati likovi hrvatske i susjednih joj kultura, njihova književnog, umjetničkog, društvenog i političkog života koje će čitateljstvo, makar kadšto i ne bili imenovani punim imenom i prezimenom, već tek inicijalima ili pak izmišljenim imenima (kao što je u središnjem dijelu knjige slučaj), zacijelo lako prepoznati u njihovim plemenitim ili niskim sebičnim potezima.

Kao i u dosadašnjoj prozi, bliskoj po metaforici, stilskoj bujnosti, pustolovnoj maštovitosti i kontemplativnom bogatstvu autoričinoj poeziji, i po ovim zapisima Vesna Parun rasipnički raspoređuje briljantne esejističke minijature, koncizne misaone cjeline filozofske dubine u spoznaji svijeta i čovjeka, poput liječničke dijagnoze precizne slike naših mentaliteta... U romansiranome dijelu autobiografije očituje se i dosad neiskazani Paruničin izraziti prozni nerv, smisao za vođenje napete priče, oblikovanje živih karaktera, nizanje uvjerljivih dijaloga...

Knjiga takve snage mogla je nastati samo u djelotvornom spoju bogomdana književnoga talenta, životne hrabrosti i iskonske mudrosti. Ni jedno od toga Vesni Parun nikad nije uzmanjkalo”.
Mirjana Jurišić, Kulturni obzor : tjedni prilog Večernjeg lista, Večernji list, 6. kolovoza 2001.


Klikni za povratak

Pregled