Odjeci

26.06.2003.

Glas Slavonije

Predstavljena "Stoljeća hrvatske književnosti"

Predstavljena Stoljeća hrvatske književnosti
BELI MANASTIR - U organizaciji ogranka Matice hrvatske Beli Manastir, u velikoj je dvorani belomanastirske "Ljepotice" održana javna tribina na kojoj su predstavljene knjige iz edicije "Stoljeća hrvatske književnosti" u izdanju Matice hrvatske. Tribina je ujedno bila i prvo okupljanje belomanastirskih matičara nakon osnivanja (obnove) ogranka prije mjesec dana. Kako je istaknula predsjednica ogranka, prof. Julijana Vladetić, riječ je o najvrjednijim djelima ostvarenima hrvatskom riječju - od najstarijih vremena srednjovjekovlja do suvremene hrvatske književnosti.
O ovom jedinstvenom pothvatu u izdavačkoj djelatnosti više je govorio vrsni poznavatelj i izvršni urednik edicije "Stoljeća hrvatske književnosti", akademik Dubravko Jelčić.
"Drago mi je što sam se nakon sedam godina, kada sam kao saborski zastupnik bio član pregovaračkog tima i povjerenstva za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja posljednji put bio u Belom Manastiru, sada našao u sasvim drugoj ulozi" - počeo je svoje izlaganje akademik Jelčić, napominjući kako govori o biblioteci koja danas ima više od 60 svezaka.
"Ona zapravo nastavlja ili, bolje rečeno, obnavlja, pa čak i popravlja onu poznatu staru biblioteku "Pet stoljeća hrvatske književnosti", koja je u nakladi Matice hrvatske počela izlaziti davne 1965. - sve do 1991. godine" - rekao je.
"Zamišljena je kao antologijski pregled od Baščanske ploče do današnjih dana i obuhvaća više od 160 knjiga" - napomenuo je govoreći o nekoliko razdoblja, kao što je primjerice 19. stoljeće, kada su književnici bili na udaru unifikacije. Istaknuo je njezinu veliku popularnost na brojnim sveučilišnim katedrama, kako kod nas tako i u svijetu.
Tribini je nazočio i potpredsjednik Matice hrvatske iz Zagreba Stjepan Sučić, koji nije skrivao zadovoljstvo prvim aktivnostima belomanastirskoga ogranka. Govoreći o ediciji, napomenuo je kako je ona najvjerodostojnije zrcalo hrvatske baštine, književnosti i jezika kroz stoljeća.
Za što potpuniji ugođaj pobrinuli su se glumci HNK iz Osijeka Nela Kočiš i Vjekoslav Janković čitajući odabrane ulomke iz književnih djela.

(Autor: I.GETTO)


Klikni za povratak

Pregled