Odjeci

28.06.2003.

Vjesnik

Bagić, Matanović i Jukić - laureati

Bagić, Matanović i Jukić - laureati

Tema okrugoga stola »Koliko urednik utječe na ukus književnih kritičara i čitatelja« obrađena je na primjeru uredničkoga rada Zlatka Crnkovića

ĐAKOVO, 27. lipnja - Šesti đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara završeni su u petak proglašenjem laureata. Odlukom prosudbenog povjerenstva Nagrada »Julije Benešić« ove je godine pripala Krešimiru Bagiću za knjigu kritika objavljenu pod nazivom »Brisani prostor«, a »Povelja uspješnosti« pripala je Sanji Jukić. Iznimno ove godine, kako je u ime povjerenstva objasnio prof. dr. Stanislav Marijanović, Nagrada »Julije Benešić« dodijeljena je i Julijani Matanović za njezin sveukupni dosadašnji književno kritičarski rad.
Novom koncepcijom Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara po kojoj izbornik Susreta određuje temu i sudionike okruglog stola čini se da je prevladana kriza u koju je, nakon početnog uzleta, zapala ta manifestacija.
Izbornica ovogodišnjih Šestih đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, što su održani u četvrtak i petak, bila je Julijana Matanović, a tema koju je predložila za okrugli stol »Koliko urednik utječe na ukus književnih kritičara i čitatelja«, obrađena je na primjeru dosadašnjeg rada uredničke legende Zlatka Crnkovića.
»Suvremena hrvatska književna proza bila bi bitno drugačija da nije bilo Zlatka Crnkovića«, rekla je između ostalog izbornica ovogodišnjih Susreta govoreći o uredničkom radu svog gosta urednika. O Crnkovićevu uredničkom radu i općenito o poziciji i ulozi i utjecaju urednika te o uredniku nekada i sada govorili su Robert Francem, Ana Lederer, Stanislav Marijanović, Helena Sablić-Tomić i Josip Cvenić, a nakon okruglog stola predstavljene su i Crnkovićeve knjige »Prošla baka s kolačima« i »Knjiga snova«.
Drugog dana Šestih đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara predstavljena je najnovija knjiga Josipa Cvenića »Glad«, za koju je Helena Sablić-Tomić između ostalog rekla da je knjiga zbog teme koju obrađuje, a to je pedofilija, izazvala reakcije i prije nego se pojavila.
Šesti susreti hrvatskih književnih kritičara, čiji organizatori su đakovački Ogranak Matica hrvatske i Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak Društva hrvatskih književnika, održani su kao prateća kulturna manifestacija ovogodišnjih 37. đakovačkih vezova.

Mile Ljubičić


Klikni za povratak

Pregled