Odjeci

05.07.2003.

Vjesnik

Protiv nepovjerenja u vlastite snage

Protiv nepovjerenja u vlastite snage

Nikada nismo zastupali tezu da je Matica nepogrešiva, već smo samo zahtijevali da kao najstarija i najveća hrvatska kulturna ustanova ima prava ne manja nego neki drugi, rekao je Igor Zidić, osvrnuvši se i na Matičinu nagradu dodijeljenu Miljenku Jergoviću

ZAGREB, 4. srpnja - »Ono u čemu smo apsolutno tolerantni je različitost mišljenja, ono u čemu smo apsolutno netolerantni je neznanje povezano s arogancijom. U proteklih godinu dana nisu nam uvijek cvjetale ruže, ponekad su se javljali stvarni problemi, a katkad su se fiktivno stvarale drame tamo gdje ih nije bilo«, kazao je Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, na susretu priređenom u povodu prve godine njegova mandata, u petak u Palači Matice hrvatske.

Vice Vukov pronašao je tako, nastavio je Zidić, skriveno politikantstvo u mojim riječima da se iza Matice hrvatske krije savjest hrvatskoga naroda. »Ispalo je da je Matica hrvatska netko tko obmanjuje i laže, te da su savjest i svijest hrvatskoga društva samo u njezinu okrilju«, objasnio je Zidić, dodavši da se u budućnosti Matica neće plašiti takvih problema.

Javno napuhavanje problema, po njegovu je mišljenju, vidljivo i u slučaju nedavne dodjele nagrade za književnost i umjetnost »August Šenoa« Miljenku Jergoviću, protiv čega je prosvjedovao HKDU.
»Nitko ne spori da je riječ o dobroj knjizi i dobroj literaturi. Teško je biti sudac u takvim stvarima, no siguran sam da nagradu nisu dali neprijatelji Matice hrvatske, a ne smatram ni da su oni koji prosvjeduju protv njezine dodjele Jergoviću neprijatelji Matice ili Hrvatske«, kazao je Zidić.

Nazvavši ustanovu kojoj je na čelu kulturnim, znanstvenim, umjetničkim, ali i političkim društvom, Zidić je istaknuo da su toj instituciji i te kako potrebni mladi ljudi, jer oni su »naša budućnost jedan od imperativa našega vremena«. Podsjetivši na dvojaku odgovornost Matice hrvatske - i prema povijesnoj domovini i prema ovoj današnjoj Hrvatskoj, Zidić je istaknuo da Europa nije nikakva utvara, jer bi upravo »hrvatska kultura i znanost mogle dokazati da smo uvijek s njom rasli i da smo njezin dio«.

Predsjednik Matice hrvatske, koji tu dužnost obnaša od 29. lipnja prošle godine, kazao je i to da ostaje pri svakoj riječi izrečenoj za svoga inauguracijskoga govora. Zagovaram, istaknuo je Zidić i ovom prigodom, kraj rasprodaje Hrvatske, razjašnjavanje pojmova Europska unija i NATO pakt, potrebu skrajnjega poštivanja osobnosti, samosvijest te solidarnost s najslabijima i najsiromašnijima.

»Živimo u demokraciji i imamo pravo iznositi svoja gledišta. Zašto zataškavati zle stvari koje se oko nas događaju? Mi nikada nismo zastupali tezu da je Matica nepogrešiva, već smo samo zahtijevali da ona kao najstarija i najveća hrvatska kulturna ustanova ima prava ne manja nego neki drugi«, bio je odlučan Zidić. Matičin predsjednik ponovno je izrazio i svoju ljutnju zbog, kako je rekao, neokolonijalističkoga mentaliteta koji se širi Hrvatskom. »Ako nam je Bog našao svrhu u ovoj malenosti, nije vrag da je mi ne možemo naći. Nema razloga da se širi strah i nepovjerenje u vlastite snage«, rekao je Igor Zidić, dodajući da nam prijete defetizam, gubitak nade i vjere da možemo nešto postići. Istaknuo je da je elitizam potrošena priča te da nam treba organizacija koja će iz svoje masovnosti crpiti snagu. Ujedno je prisutne podsjetio i na svoj prošlogodišnji rad u Matici hrvatskoj, kada je obišao tridesetak mjesta diljem Hrvatske.

Sandra-Viktorija Antić


Klikni za povratak

Pregled