Odjeci

01.09.2003.

Večernji list

Simboli koji ujedinjuju Hrvate

KAKO NAS VIDE DRUGI "LEKSIKON HRVATSKIH TRADICIJA" JOANNE RAPACKE
Simboli koji ujedinjuju Hrvate
Poljska slavistica o Zrinskima i Frankopanima, banu Jelačiću, pravaštu, ilirizmu...


slika Cijeli svoj znanstveni rad (književnopovijesni, kritički, komparatistički i prevoditeljski) poljska slavistica Joanna Rapacka (1939-2000) posvetila je hrvatskoj književnosti i kulturi. Poljskom je čitatelju i studentu hrvatskoga jezika i književnosti u brojnim studijama i prijevodima predstavila hrvatsku književnu baštinu i suvremenost, osobito se posvetivši Gundulićevu opusu i dubrovačkoj književnosti. Plod takva ustrajna rada, posljednja njezina knjiga objavljena u Poljskoj 1997., bio je i "Leksikon hrvatskih tradicija", po multidisciplinarnom pristupu jedinstveno kulturnopovijesno djelo o Hrvatima, kakvo ni domaći autori nisu uspjeli sastaviti.

Taj je vodič kroz mitologeme i simbole hrvatske povijesti, kulture i književnosti sad napokon preveden na hrvatski (Dalibor Blažina) i objavljen u nakladi Matice hrvatske (urednica Jelena Hekman, koja je vrijednosti knjige pridonijela i sjajnim odabirom ilustracija što prikladno nadopunjuju tekst), uz pogovor Dunje Fališevac i stručnu suradnju Dragice Malić.

Ne pokušavajući zamijeniti uobičajene priručnike iz povijesti, povijesti književnosti i povijesti umjetnosti, autorica je ostvarila raritetan kompendij ujedinivši sva ta područja u odličnu rječničku sintezu pojmova, mjesta, događaja i osoba političke, društvene i kulturne povijesti Hrvata koji funkcioniraju kao visokovrednovani simboli (ali i oni negativna predznaka!) što su odigrali nezamjenjivu identifikacijsku i integracijsku ulogu u hrvatskoj kulturnoj zajednici. Takvi su, primjerice, pojmovi Bosna, bosanski franjevci, Dubrovnik, dolazak Hrvata na Jadran, Grgur Ninski, glagoljaštvo, hrvatski književni jezik, ilirizam, ban Jelačić, sv. Jeronim, jugoslavenska ideja, Krbavsko polje, pravaštvo, Ante Starčević, J. J. Strossmayer, šahovnica, Trpimirovići, Urota zrinsko-frankopanska, uskoci, Vojna krajina, Zagreb, Zvonimir...

Premda prvotno namijenjen stranom početniku u hrvatskim temama, leksikon je od velike koristi i našem čitatelju, kao pogled izvana na bliske nam, premda nimalo jednostavno protumačive fenomene hrvatske kompleksne povijesti.
Joanna Rapacka nudi dobre odgovore!


Klikni za povratak

Pregled