Odjeci

11.09.2003.

Putopis U Egiptu! nastao je prije stotinu godina nakon boravka dr. Gundruma u Egiptu i njegova sudjelovanja na I. Egipatskom kongresu liječnika 1902. Sada je preveden na engleski i arapski jezik te je posvećen 100. obljetnici prvog egipatskog medicinskoga kongresa. Objavio ga je križevački Ogranak Matice hrvatske, a dr. Franjo Husinec, sudionik ovogodišnje konferencije kirurga i ortopeda SICOT, ponio ga je u Kairo kao poseban dar. Putopis je veoma uspješno predstavljen sudionicima konferencije, a također je darovan i Aleksandrijskoj knjižnici.

Predstavljen je u dvjema prigodama. Prvo predstavljanje bilo je na svečanoj oproštajnoj večeri koju je kapetan broda Sonesta–božica sunca - ploveći od Luxora do Asuana - priredio za brojne sudionike iz raznih zamalja svijeta SICOT konferencije. Kapetan je predstavljanje nazvao iznimnim kulturnim prinosom oproštajnoj večeri i zahvalio tročlanoj skupini iz Hrvatske darujući ih CD-om o egipatskim spomenicima i egipatskoj glazbi. Drugo predstavljanje bilo je 13. rujna u Kairu u hotelu Grand Hyatt u prigodi svečane ceremonije zatvaranja konferencije. U prepunoj dvorani, u nazočnosti osamsto vodećih i uglednih svjetskih ortopeda, kirurga i traumatologa, knjiga je predstavljena odmah nakon oproštajnog govora i riječi zahvale prof. dr. Galala Zaki Saida, predsjednika organizacijskog odbora konferencije. Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Križevci i urednica knjige, u kratkom je govoru predstavila knjigu i darovala je predsjedniku SICOT-a prof. dr. Leongu iz Hong Konga i prof. Saidu iz Egipta. Nagrađena je burnim pljeskom cijele dvorane, a svi primjerci knjige razgrabljeni su nakon završne svečanosti te je na taj način knjiga otišla na sve strane svijeta.
Monografija dr. Franje Husinca o životu i djelu dr. Frana Gundruma Oriovčanina, objavljena 2001. u Križevcima u izdanju ogranka Matice hrvatske, i navedeni prijevod Gundrumova putopisa darovani su i Aleksandrijskoj biblioteci.


slika

Ispred Aleksandrijske knjižnice (stoje slijeva nadesno): Dr. Franjo Husinec - autor knjige
Dr. Fran Gundrum Oriovčanin, njegova ekselencija Taher Khalifa - direktor za vanjske odnose Aleksandrijske knjižnice i bivši egipatski veleposlanik u Danskoj, gosp. Damir Župan - zamjenik veleposlanika RH u Egiptu i Renata Husinec - predsjednica Ogranka Matice Hrvatske Križevci i urednica knjiga Dr. Fran Gundrum Oriovcanin i U Egiptu!

Primanje na visokoj razini u Aleksandrijskoj biblioteci dogodilo se zaslugom hrvatskoga veleposlanstva, posebice g. Damira Župana, zamjenika veleposlanika, koji se osobno zauzeo kako bi došlo do susreta s gospodinom Taherom Khalifom, direktorom za za vanjske odnose Aleksandrijske biblioteke. Gospodin Khalifa se zadržao u dužem razgovoru s autorom knjige dr. Husincem i njegovom suprugom gospođom Renatom Husinec, urednicom knjige, zatim s gospodinom Wajihom Hammoudom, prevoditeljem knjige U Egipat! na arapski jezik, te s Damirom Županom, zamjenikom hrvatskoga veleposlanika u Egiptu. Upoznao ih je s poviješću i ulogom ove znamenite knjižnice kao i s njezinim današnjim značenjem u Egiptu i cijelome kulturnome svijetu. Današnja knjižnica Aleksandrina ima tri dijela: knjižnicu s 8.000.000 knjiga, planetarij i konferencijski centar za 3000 ljudi. Također ima i tri muzeja, pet znanstvenih instituta i nekoliko izložbenih galerija za stalne i privremene postave.

Pored iznimnog interesa za darovane knjige, gospodin Taher Khalifa rado se prisjetio boravka hrvatskog predsjednika Mesića u prigodi prošlogodišnjeg svečanog otvorenja ove znamenite institucije. Gospodin Taher Khalifa uručio je povelju dr. Franji Husincu.slika


Preslik priznanja koje je dr. Franji Husincu osobno uručio gospodin Khalifa prigodom primanja i posjeta aleksandrijskoj knjižnici 11. rujna 2003.


Priznanje dr. Franji Husincu
Željeli bismo izraziti našu najdublju zahvalnost za Vaš dragocjeni dar
dviju knjiga pod naslovom: "U Egiptu!” i "Dr. Fran Gundrum". Ovaj dar
ostat će vidljivi znak u obogaćivanju intelektualnog fundusa
Aleksandrijske knjižnice.slika

Preslik naslovnice prvotiska Gundrumova putopisa na hrvatskome jeziku, objavljenom 1905. u Zagrebuslika

Preslik naslovnice
arapskog prijevoda Gundrumova putopisa U Egiptu! objavljenom u 2003. Križevcima

Više o Aleksandrijskoj knjižnici (Bibliotheca Alexandrina) možete doznati na www.bibalex.org/website


Klikni za povratak

Pregled