Odjeci

03.12.2003.

Vjesnik

Istraživač Kalifornije

Istraživač Kalifornije

VARAŽDIN, 2. prosinca – U dvorani Biskupskog ordinarijata počeo je u utorak dvodnevni međunarodni znanstveni skup povodom 300. obljetnice rođenja Varaždinca Ferdinanda Konšćaka, isusovačkog misionara i istraživača Donje Kalifornije. Skup je počeo točno na dan Konšćakova rođenja, a nastavlja se u srijedu u Zagrebu u palači Matice hrvatske, čija središnjica je uz varaždinski ogranak i organizator skupa.

Prije početka skupa o razlozima odlaska svećenika kao Božjih izaslanika u misije govorio je varaždinski biskup msgr. Marko Culej. Potom je mr. Ernest Fišer najavio predstavljanje tri knjige o tome poznatom Varaždincu. O prve dvije koje su u različitim vremenskim rasponima objavila dva autora pod gotovo jednakim nazivima »Ferdinand Konšćak (1703. – 1759.), misionar i istraživač« Tomislav Gabrić i dr. Damir Zorić, govorio je mr. Denis Peričić.

Tomislav Gabrić uspješni je inženjer u dijelu Kalifornije koji pripada SAD-u, a u Kući Padovec otvorena je u utorak i dokumentarna izložba izvornih crteža ovog inženjera, kao popratni sadržaj međunarodnog znanstvenog skupa. Dr. Damir Zorić autor je druge knjige, koja predstavlja njegovu doktorsku dizertaciju posvećenu varaždinaskom misionaru i istraživaču.

Dr. Damir Zorić predstavio je potom knjigu na španjolskom jeziku «Fernando Consag, textos y testimonios« Meksikanca Carlosa Lazcana i mr. Denisa Peričića, objavljenu u Meksiku, a koja, na žalost, nije objavljena na hrvatskom jeziku. Peričić je kao koautor knjige upozorio na varaždinske, odnosno hrvatske korijene istraživača i dao poučan pregled o tome.

Predstavljanju je bio nazočan i koautor Carlos Lazcana, koji je pet mjeseci pješice išao po Donjoj Kaliforniji putovima Ferdinanda Konščaka, koji je poznatiji u Meksiku, nego u Hrvatskoj. U meksičkom gradu Ensenadi po velikom istraživaču nazvana je i avenija. Ferdinad Konščak je nakon školovanja u Varaždinu, Zagrebu, Grazu i Budimpešti kao mlad isusovac otišao u misiju u Donju (Baju) Kaliforniju, koja je danas najvećim dijelom na području Meksika.

Povjereno mu je predvođenje triju znanstveno-istraživačkih ekspedicija, tijekom kojih je utvrdio kako je Kalifornija poluotok, a izradio je i poznati zemljovid kojim je opovrgao dotadašnje mišljenje o Kaliforniji kao otoku. Konšćakovi dnevnici u kojima je detaljno opisao običaje i život indijanskih plemena, ali i biljni i životinjski svijet, te geološke i druge osobitosti Kalifornije, još su za njegova života objavljeni na španjolskom i engleskom jeziku.

Na znanstvenom skupu o istraživaču Konšćaku govorili su Franjo Šanjek (»Korčulanin Vinko Paletin (1508. – 1573.), Konšćakov meksički prethodnik), te Mirjana Polić-Bobić (Mjesto Ferdinanda Konšćaka u isusovačkom humanizmu u Novoj Španjolskoj u VIII. stoljeću).

Karmen Gumbas


Klikni za povratak

Pregled