Odjeci

05.02.2004.

Vjesnik

»Treći program« gostuje u »Kolu«

»Treći program« gostuje u »Kolu«

U »Kolu« predstavljen djelić Trećega radijskog programa / Objavljeni ulomci stalnih i slušateljima dobro poznatih ciklusa kao što su »Dnevnici i pisma«, »Poezija na glas« i »Svjetska proza«

ZAGREB, 4. veljače – Treći program Hrvatskog radija emitira 40 godina (od 13. listopada 1963.), a časopis u kojemu se tiskaju odabrani tekstovi toga programa bilježi 25. obljetnicu izlaženja. U povodu toga, ali i ne samo toga časopis »Treći program« Hrvatskog radija nizom tekstova gostuje u časopisu Matice hrvatske »Kolo«. To gostovanje na posve osobit način povezuje dva časopisa koja svrstavamo u sam vrh hrvatske periodike.
Saznali smo to u srijedu u Novinarskom domu u Zagrebu, gdje su predstavljeni najnoviji brojevi 59. i 60. časopisa »Treći program« te »Kolo« br. 2 koji nosi nadnevak iz 2003. Ta suradnja zbila se, navodno posve slučajno, u vrijeme kad časopis Hrvatskoga radija obilježava 25. godišnjicu izlaženja, a Treći program 40. godišnjicu emitiranja.

Treći program prolazio je »bure i oluje« te zrcalio našu često traumatiziranu i politiziranu svakidašnjicu. Bilo je uspona i padova, bilo je posve ozbiljnih i ne tako davnih prijedloga o njegovu ukidanju. Estradizacijom kulture taj je program olako, neargumentirano i nepromišljeno kritiziran kao slabo slušan i malo utjecajan pa kao takav i nepotreban. Srećom, pobijedio je razum. Promijenjena je samo frekvencija, no pokazalo se da to ipak nije bilo presudno.

Treći program se i dalje sluša, ali i – čita. Zbog posve osobitog radijskog izričaja, koji »riječi prosipa u vjetar«, pokazalo se korisno, pa i nužno najznačajnije emisije koje se emitiraju na tom programu, zapisati, tiskati pa im tako produžiti vijek.

Časopis se tijekom godina odgovornom uređivačkom politikom, dobrim odabirom suradnika, »umrežavanjem« priloga te obradom jedne teme s raznolikih gledišta uspio nametnuti kao vrijedno izdanje u kojemu svaki obrazovaniji čovjek ima što pročitati i o čemu promišljati. Danas, poslije 25 izlaženja toga časopisa valjda više nije ni potrebno isticati nužnost njegova opstanka u budućnosti.

Iako smo zatrpani informacijama sa svih strana, iako danas nije prevelik problem ni doći do raznolikih tekstova, problem ih je znati odabrati. A časopis »Treći program«, kratko rečeno, ne bi opstao tolike godine da to ne čini dobro.

Najnovijom suradnjom i gostovanjem u »Kolu« predstavljen je djelić Trećega radijskog programa. Tako će ulomci stalnih i slušateljima dobro poznatih ciklusa kao što su » Dnevnici i pisma«, »Poezija na glas«, »Svjetska proza« ponovno oživjeti, a vjerujemo i priskrbiti nove čitatelje.

O novim brojevima i suradnji »Trećega programa« i »Kola« u srijedu su pred prepunom dvoranom Novinarskoga doma govorili odgovorna urednica Treće mreže Biljana Romić, urednik časopisa »Treći program« Ratko Vince, glavni urednik »Kola« Vlaho Bogišić te Tatjana Jukić i Dean Duda s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ovaj posljednji je posebno naglasio potrebu stalne suradnje radija i sveučilišta. Nije teško pretpostaviti da studenti često kao radne zadatke imaju slušanje i komentiranje, ali i kreiranje radijskog programa.

Miroslava Jandrić


Klikni za povratak

Pregled