Odjeci

10.03.2004.

HINA

Predstavljena knjiga Marijana Jošta i Thomasa Coxa o tehnologijama GMO-a

Križevački ogranak Matice hrvatske danas je u Zagrebu predstavio knjigu Marijana Jošta i Thomasa S. Coxa "Intelektualni izazov tehnologija samouništenja" koju su predstavljači pozdravili jer opravdano upozorava "na utjecaj profita na razvoj tehnologija GMOa, bez mogućnost da se predvide negativni utjecaji".

Knjiga "Intelektualni izazov - tehnologija samouništenja" na tristo stranica donosi popularne članke dvojice autora koje su objavljivali u hrvatskim i američkim javnim glasilima, zauzimajući se za organsku proizvodnju hrane.

U prvom stoljeću trećeg tisućljeća moćna tehnologija pomognuta bioindustrijskim tajkunima nastoji postići što veću dobit, te se služi neprovjerenim pokusima i nedokazanim uspjesima, rekla je recenzentica Ljiljana Zergollern-Čupak.

Genska manipulacija "tehnologijom genetski modificirane hrane" sasvim je neutemeljen postupak koji služi svjetskom financijskom poretku, upozorio je Zvonimir Radić. Naime, spoznajna znanost genetika poznaje samo dio, a ne zna cjelinu, što je osnovna značajka tehnologije, i pri tomu iz tržišnih razloga nastoji promijeniti dio cjeline, što je nedopustivo, zaključio je.

Marijan Jošt, sveučilišni profesor oplemenjivanja bilja iz Križevaca, izrazio je suzdržanost prema optimizmu svojih kolega glede mogućnosti prijepornih tehnologija. Smatra da se agrikultura sve više pretvara u agrobiznis, a znantsvenici u poduzetnike.


Klikni za povratak

Pregled