Odjeci

11.10.2004.

HINA

PREDSTAVLJENA "SPOMENICA MATICE HRVATSKE 1842.-2002.", IVE MAŽURANA I JOSIPA BRATULIĆA


"Spomenicu Matice hrvatske 1842.2002.", knjigu koja prikazuje stošesdesetgodišnje djelovanje te najstarije hrvatske kulturne ustanove predstavili su danas u Zagrebu predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić te autori Ive Mažuran i akademik Josip Bratulić.

To je knjiga našega legitimiteta, izjavi je Zidić i dodao kako ona govori o onome što smo činili i što nam se događalo tijekom 160 godina.

"U ovom se djelu sabiru desetljeća plemenitih nastojanja odličnih duhova hrvatske prošlosti", napomenuo je Zidić i rekao kako se kroz nju zrcale moderni i suvremeni duh naših radnika na polju narodne kulture, znanosti, umjetnosti, gospodarstva, športa ali i politike.

U novijoj povijesti hrvatskoga naroda Matici hrvatskoj pripada iznimno važno mjesto, napomenuo je Mažuran i dodao kako Matica nikad nije okupljala jednomišljenike niti je vodila stranačku politiku.

Ona je dosljedno privržena načelu kulturnoga rada i djelovanja za dobrobit hrvatskog naroda, dodao je Mažuran.

Hrvatski su prostori trebali postati dijelovima Mađarske, Italije i Njemačke, podsjetio je Bratulić i dodao kako je zahvaljujući djelovanju Matice hrvatske stvoren hrvatski politički narod koji je spriječio takvu sudbinu, komadanja Hrvatske.

"Spomenica Matice hrvatske 1842.-2002." (223 str.) sastoji se od dva dijela - "Politička stvarnost hrvatskoga naroda u novijoj i suvremenoj povijesti i Matica hrvatska", autora Ive Mažurana i "Matica hrvatska i hrvatska književnost i kultura knjige u 19. i 20. stoljeću", Josipa Bratulića.

Knjizi su na kraju pridodani izvori, literatura i kazalo imena.

Povjesničar Ive Mažuran je objavio više knjiga, među njima i "Hrvati i Osmansko Carstvo", a bivši predsjednik Matice hrvatske Josip Bratulić, uz ino, "Leksikon hrvatske glagoljice".

(Hina)


Klikni za povratak

Pregled