Odjeci

23.12.2004.

Kronika događaja

prosinac


NEW YORK
Život u emigraciji
slikaKnjiga Karla Mirtha Život u emigraciji, redovito izdanje Matice hrvatske, predstavljeno u Zagrebu 5. svibnja 2004, doživjelo je treću promociju 5. studenoga u Torontu u Kanadi, koju je organizirala AMCA - Almae Matris Croaticae Alumni, Društvo bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta. To je drugo predstavljanje knjige na sjeverno-američkom kontinentu. Prvo, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije Amerike - the Croatian Academv of America, bilo je održano u New Yorku 25. ožujka. Promocija u Torontu održana je u prepunoj dvorani Faculty Cluba, University of Toronto. Nikola Demarin, predsjednik AMCA Toronto, otvorivši sastanak predstavio je Karla Mirtha. Nakon što je Srebrenka Bogović pružila sažeti pregled Mirthova života i rada, Demarin se još posebno osvrnuo na publikacije i ustanove u emigraciji u kojima je Mirth imao vodeću ulogu, bilten »Croatia Press« i »Journal of Croatian Studies«, koji izdaje Croatian Academy of America. Na početku govora Mirth je pročitao istu onu svoju uvodnu riječ, koju je na predstavljanju u Zagrebu pročitao Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske. Kako je bila izražena želja da kaže nešto o susretima koje spominje u knjizi, a pogotovo o Ivanu Meštroviću i nekim drugim istaknutim osobama, to je ispunilo cijeli njegov govor, a tek manjim dijelom govorio je o životu Hrvata u Kanadi. U međuvremenu, nakon što je dogovoreno predstavljanje, knjiga Život u emigraciji rasprodana je, pa su prisutni mogli tek razgledati dva izložena primjerka.
PEČUH
Jezik i jezikoslovlje
slikaU Hrvatskom klubu August Šenoa u Pečuhu predstavljena je biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti. Na književnoj tribini o biblioteci, koju je Matica hrvatska počela objavljivati prije deset godina, govorili su akademik Dubravko Jelčić, dr. Marko Samardžija i Ivana Žužul, zamjenica izvršnih urednika biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti. Dubravko Jelčić istaknuo je kako je jedna od temeljnih zadaća biblioteke da se uklone jezične adaptacije hrvatskih vukovaca u djelima hrvatskih književnika. Biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti smatra se iznimno važnim kulturnim pothvatom, kako za povijest hrvatske književnosti i za povijest hrvatskoga jezika, tako i za njegov razvitak. Procjenjuje se da će nadmašiti predviđenih tri stotine svezaka. Dr. Marko Samardžija predstavio je jezikoslovni niz u sklopu biblioteke, napomenuvši kako je on otvoren te da će zasigurno obuhvatiti više od osam jezikoslovaca, koliko je u početku bilo predviđeno, dok se Ivana Žužul osvrnula na redakciju i tekstološku obradu. Istaknula je kako je biblioteka važna i po tome što je taj znanstveni projekt okupio tim od devet mladih stručnjaka s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Odabrane tekstove kazivali su dramski umjetnici osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta Vjekoslav Janković i Nela Kočiš.
ZADAR
Iz dubine svemira
slikaBojite li se da vam nebo ne padne na glavu ili prijeti li nam opasnost iz svemira?, naslov je predavanja dr. sc. Tihomira Marjanaca, koje je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Zadar, Zajednice tehničke kulture zadarske županije i Astronomsko astronautičkoga društva Zadar održano 8. prosinca u dvorani Matice hrvatske, u sklopu tradicionalne manifestacije Mjesec astrounautike, koja se održava od 29. studenog do 23. prosinca u Zadru. To je drugo od tri planirana predavanja na ovoj manifestaciji, slijedi Astrobiologija, o kojoj će u dvorani Matice hrvatske 16. prosinca govoriti Korado Korlević, poznati astrolog iz Višnjana. »Naš planet Zemlja dio je Svemira i dijeli njegovu sudbinu«, izjavio je na početku dinamična predavanja uz videoprojekciju profesor Marjanac. Govoreći u osnovnim crtama o povijesti svemira, istaknuo je kako je cijeli naš planet izgrađen od tvari nastale pri nekoj od eksplozija zvijezde, poznatijih kao eksplozija supernove. Početak svemira, kao i našega Sunčeva sustava, osobito je bio ispunjen sudarima protoplaneta, od kojih se mnoge čestice i danas nalaze na Zemlji. Većina snimljenih asteroida krhotine su, odnosno ostaci protoplaneta. Na Zemljinu prirodnom satelitu Mjesecu pronađeni su brojni krateri uzrokovani davnim udarima asteroida o njegovu površinu. Tamna područja Mjesečeve površine, poznatija kao mora, također su rezultat takvih sudara. Vjeruje se i da je sam Mjesec nastao snažnim sudarom našega planeta s planetom veličine Marsa. Nije pitanje hoće li se takav sudar dogoditi, nego samo kada će se dogoditi. O mogućnosti takva bliska sudara dovoljno govori podatak kako je 2002. pored Zemljine putanje prošao asteroid pri udaljenosti od 105.000 km. Udaljenost se ne čini tako velikom kada se preračuna da smo sudar izbjegli u samo 25 minuta. Mi još ne posjedujemo tehnologiju koja bi mogla spriječiti ili barem ublažiti udar takvih razmjera, o čijim posljedicama možemo samo spekulirati. S druge strane, upravo zahvaljujući iznimnom tehnološkom usponu naše civilizacije, koji nam omogućuje istraživanja svemira, danas je teže nego ikada u povijesti promatrati tijela koja nam odatle prijete.

SLAVONSKI BROD
Mome Javoru
slika»Godišnjak«, dvobroj za 2003. i 2004. godinu, koji je izdao Ogranak Matice hrvatske iz Slavonskoga Broda, predstavljen je 1. prosinca u dvorani Hotela Park pred više od dvije stotine okupljenih. Uz Hrvoja Špicera, predsjednika slavonskobrodskoga ogranka Matice hrvatske, Stjepana Sučića, potpredsjednika Matice hrvatske, Jasnu Ažman, urednicu »Godišnjaka«, akademika Dubravka Jelčića, Petra Bašića, recenzenta, i Mihaela Ferića, jednog od autora, govorio je i akademik Dragutin Tadijanović, počasni građanin Slavonskoga Broda. Dragutin Tadijanović je, uz Ivanu Brlić - Mažuranić, i tekstovima u povodu 130. godišnjice njezina rođenja, jedna od okosnica i ovoga »Godišnjaka«, no kako je sam istaknuo, mnogo mu je važniji dio o njegovoj Jelici, Jeli Tadijanović r. Ljevaković, preminuloj u travnju ove godine. U »Godišnjaku« nalazi se sedam njezinih pjesama iz ciklusa Srebrni kovčeg mog Javora, za koji je malotko znao da je njezin. »Godišnjak« odaje počast i drugim preminulim suvremenicima i sugrađanima, pjesnikinji Stanislavi Čarapina-Čulnić, kiparu Branku Ružiću te Beli pl. Panthyju, glazbenom pedagogu i dirigentu, kojemu je Brodski harmonikaški orkestar, koji je Beči utemeljio i do posljednjega dana uspješno vodio, posvetio impresivan koncert. »Godišnjak« je ušao u petu godinu izlaženja, a prema riječima Petra Bašića, predstavnika Instituta za povijest, »koncepcija mu je osvježena«. Najnoviji broj ima tridesetak priloga svrstanih u trinaest tematskih cjelina, a tradicionalno su popraćene sve brodske kulturne i umjetničke aktualnosti u protekle dvije godine.

RIJEKA
Protiv nasilja
Ogranak Matice Hrvatske Rijeka priredio je dobrotvornu akciju pod naslovom Ignorirati nasilje u obitelji znači odobravati ga u prigodi 25. studenoga, Međunarodnog dana protiv nasilja u obitelji, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Na prijedlog Svemirke Miočić, voditeljice projekta, postavljen su ciljevi akcije: spriječiti nasilje edukacijom putem predavanja, tribina i radionica o problemu nasilja u obitelji u riječkoj županiji i državi; prikupiti novac za pomoć žrtvama zlostavljanima u obitelji koje su smještene u riječkome Caritasovu Domu Sv. Ana, dobrotvorni koncert Radojke Šverko u HNK Ivana pl. Zajca, u pratnji orkestra Opere pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Akcija je trajala od 25. listopada do 25. studenoga. U tom razdoblju - 25. listopada akcija je službeno otvorena izložbom dječjih radova štićenika Caritasova Centra Sv. Ana u Rijeci u izložbenom salonu Fillodrammatice, uz glazbenu pratnju komornoga gudačkoga trija Veljak. Dvadeset i sedmoga listopada Sanja Sarnavka, voditeljica nevladine organizacije BaBe, predstavila je svoju knjigu A tko joj je kriv, koju je posvetila č. s. Suzani Samardžić, ravnateljici Doma Sv. Ana, četvrtog studenoga u dvorani Filodrammatice Branimir Dešković, županijski povjerenik za ravnopravnost spolova održao je predavanje o nasilju nad muškarcima, a Senka Margić, psihologinja, i Martina Kečić, socijalna radnica iz Doma Sv. Ana, predstavile su svoj rad u Domu. Šesnaestoga studenoga na tribini o nasilju u obitelji govorile su Vlatka Marijanović Petanjek, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb - Rijeka, dr. Jasna Jurković Petrušić, pedijatrica i Ljiljana Bubnić, psihologinja iz udruge Tić, Olga Bijelić, kriminalistkinja iz Policijske uprave Rijeka, Tea Pulić, zamjenica državne odvjetnice za mladež Općinskog odvjetništva u Rijeci, Sandra Juranović, sutkinja za mladež Općinskog suda u Rijeci. Dvadeset i drugoga studenog na Filozofskom fakultetu u Rijeci održano je otvoreno predavanje za studente i građane na odsjeku za pedagogiju i psihologiju. Knjigu Fenomen maltretiranja djece predstavila je autorica, doc. dr. sc. Jasminka Zloković, o psihološkim savjetima s temom nasilja govorila je doc. dr. sc. Sanja Smojver Ažić. O nasilju nad starijim osobama govorila je prof. dr. Vlasta Spitek Zvonarević, profesorica u mirovini. Akcija je završila svečanim dobrotvornim koncertom Radojke Šverko i vokalnog ansambla Rivers s orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca, pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Prije koncerta prigodnim govorom nazočnima su se obratili mr. sc. Darko Deković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Rijeka, mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Branko Medunić, pomoćnik ministrice Jadranke Kosor, časna sestra Suzana Samardžić, ravnateljica Caritasova Doma Sv. Ana i Svemirka Miočić, voditeljica projekta. Cjelokupan iznos od prodanih ulaznica uplaćen je u korist Doma Sv. Ane u Rijeci.

BEČ
Akademski zbor Palma BSI iz Zagreba i Hrvatsko-akademski zbor u Beču održali su zajednički božićni koncert. Pod ravnanjem Tvrtka Gojmerca izvedena su djela Bacha, Schuberta, Rahmanjinova, Liszta, Klobučara, Lešćana, Papandopula. U prigodnom slovu Branislava Zaradić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Austriji, istaknula je da je tradicionalni koncert u predbožićno vrijeme »kruna kulturnih zbivanja Hrvata u Beču i izraz njihove povezanosti«. Bečka je publika pozdravila izvođače dugotrajnim pljeskom.
BELI MANASTRIR
slikaPetnaestoga prosinca jedan od najmlađih Matičinih ogranaka, Ogranak Beli Manastir, svečano je predstavio prvi broj »Godišnjaka«. »Godišnjak« obuhvaća dosadašnje aktivnosti ogranka i predstavlja Baranju u drukčijem kulturološkom svjetlu od uobičajenoga. Glavna je urednica Kristina Peternai, mlada znanstvenica, koja je okupila malu, ali izabranu ekipu suradnika - znanstvenika, književnika, povjesničara, Baranjaca, s boravištem u trokutu između Dunava, Drave i granice s Mađarskom i onih iz dijaspore kojima je Baranja u srcu. »Godišnjak« na osamdesetak stranica donosi priloge iz baranjske povijesti i etnologije, književnosti, eseje iz područja povijesti umjetnosti...
ČITLUK
slikaU sklopu Božićnoga susreta s Maticom u Brotnju Matica hrvatska Čitluk predstavila je 8. prosinca knjigu fra Ike Skoke Darovano vrijeme albanskom narodu, objavljenu u suizdanju Župnoga ureda Čitluk, Župnog ureda Veljaci i Matice hrvatske Čitluk. Knjiga je podijeljena u tri dijela, u prvom fra Skoko iznosi kratke informacije o Albaniji, Crkvi u Albaniji i franjevačkoj nazočnosti u toj zemlji, u drugom je dijelu prikazan rad fra Vlatka Solda i fra Ferde Bobana, članova Hercegovačke franjevačke provincije koji su djelovali kao misionari u Albaniji od 1992. do 2004, a treći dio sadrži priloge, tj. dokumente i svjedočanstva osoba koje su s njima djelovale i franjevaca koji su ih posjetili tijekom njihova djelovanja u Albaniji.
slikaIstoga dana u Galeriji fra Didaka Buntića u Čitluku otvorena je izložba slika Fani Antičević Povratak na Neretvu.
Život (ne)svagdašnji pedagoški su ogledi prof. dr. Mladena Bevande, koju su 11. prosinca predstavili prof. dr. Lidija Pehar, prof. dr. Šimun Musa, prof. Krešimir Šego, mr. fra Iko Skoko i prof Andrija Stojić. Knjiga govori o našoj bližoj i daljoj prošlosti, ali i sadašnjosti kroz pri zmu filozofske, pedagoške, psihološke, antropološke i drugih znanosti. Vrlo je značajno što rukopis sadrži autentične tekstove pisane u vremenu samog događanja. U programu su sudjelovali mladi glazbenici i recitatori Osnovne škole fra Didaka Buntića iz Čitluka.
U galeriji Klub Matice hrvatske Čitluk 14. je prosinca otvorena skupna izložba udruge EN FACE, na kojoj se trideset i dvojica akademskih slikara, kipara i grafičara predstavila djelima na temu Božić, sveto porođenje Isusovo.
slikaMatica hrvatska Čitluk predstavila je 14. prosinca u restoranu Palma magazin za (političku) kulturu i društvena pitanja »Status«. O magazinu su govorili Ivan Vukoja, glavni urednik, Josip Blažević i Radoslav Dodig, članovi uredništva, i prof. Andrija Stojić, predsjednik Matice hrvatske Čitluk.slikaOvih je dana iz tiska izašao božićni broj »Cvitka, lista za sretno djetinjstvo«, br. 4, god. V, prosinac 2004.


ĐAKOVO
U sklopu programa Svome gradu za blagdane 2. prosinca u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je knjiga Đakovo, turističko srce Slavonije autora Zvonka Vugrinovića, u izdanju Ogranka Matice hrvatske i Turističke zajednice grada. Sažetim tekstovima i više od dvjesto fotografija knjiga u sedam poglavlja prikazuje Đakovo i Đakovštinu tijekom povijesti, kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti, turističko-kulturne manifestacije, turističke potencijale, a donosi i popis kulturnih ustanova u gradu te naselja Đakovštine. Autor je na predstavljanju istaknuo kako o Đakovu postoji mnoštvo knjiga, no da ni jedna ne opisuje grad očima turističkoga djelatnika. Knjigu, koja je prevedena na njemački i engleski jezik, predstavili su Marinko Zirdum, izdavač i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Đakovo, Davor Matković, predsjednik Turističke zajednice, Zoran Vinković, gradonačelnik, Mirko Ćurić, urednik monografije te Vlado Filić, povjesničar.
GOSPIĆ
Obitelj Klobučar iz Bankeryda u Švedskoj, članovi Matice hrvatske, darovali su, u povodu 15. obljetnice obnove Matice hrvatske, knjige iz biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti te »Hrvatsku reviju« i novine »Vijenac« trideset i trojici studenata četvrte godine Visoke učiteljske škole u Gospiću. Vrijednu donaciju gospićkim su studentima uručili predstavnici Ogranka Matice hrvatske Gospić.
KORČULA
Drugo izdanje knjige Perešin / Život i smrt autorice Branke Primorac predstavljeno je 10. prosinca u palači Vanka u Korčuli. Knjiga je 11. prosinca predstavljena i u Orebiću, u Pomorskom muzeju, gdje su postavljeni i posteri stalnog postava Perešinove spomen-sobe u Gornjoj Stubici, rješenje likovnog umjetnika Branka Vujanovića. Na predstavljanju, koje su organizirali ogranci Matice hrvatske Korčula, Vela Luka i Orebić te orebićko Gradsko poglavarstvo govorili su Vlado Korbar te autori B. Primorac i B. Vujanovlć.
KUTINA
Kutinski ogranak Matice hrvatske predstavio je 14. prosinca, na Dan prava čovjeka, u Domu kulture, knjigu Politika naspram medicini, u kojoj autorica Biserka Tompak, zdravstveni stručnjak i humanitarni djelatnik, poznata iz antiratnih kampanja, analizira urušene odnose u ratu. Novac od prodaje knjige autorica je namijenila razminiravanju.
MOSTAR
U velikoj dvorani Hrvatskoga doma Herceg Stjepan Kosača 10. prosinca, u organizaciji Matice hrvatske Mostar, održan je veliki Božićni koncert, na kojem je nastupilo trideset i sedam splitskih liječnika pjevača uz goste, prvake Opere HNK Split. Na koncertu su nastupili Nelli Manuilenko, sopranistica, prvakinja Opere HNK Split, i Sanja Erceg-Vrekalo, sopranistica, solistica splitskoga HNK, Sveto Komnenović Matošić, tenor, prvak Splitske opere, i Ratomir Kliškić, bariton. Gertruda Munitić, primadona sarajevske opere, nastupila je kao gošća na koncertu splitskih umjetnika. Tijekom koncerta splitski su umjetnici izveli hrvatske božićne pjesme te nekoliko svjetski poznatih božićnih skladbi, koje je publika popratila velikim pljeskom, a zajedno sa solistima na kraju koncerta otpjevala je pjesme Zvončići i U sve vrijeme godišta. Splitski solisti već treću godinu za redom gostuju u Mostaru u predbožićno vrijeme, a mostarska publika napunila je veliku dvoranu Kosače do posljednjega mjesta te uživala u izvrsnim izvedbama splitskih opernih pjevača.
U povodu božićnih blagdana Odjel za mlade Matice hrvatske Mostar, u sklopu akcije Božić s prijateljima, posjetio je Rehabilitacijski centar Sveta obitelj i Centar za radno osposobljavanje osoba s poteškoćama u razvoju Nazaret Mostar. Mladi matičari za svoje su domaćine izveli prigodni božićni program, nakon kojeg je Djed Božićnjak podijelio darove štićenicima Svete obitelji i radne materijale centru Nazaret. Akcija je organizirana u suradnji s poduzećem Grafotisak iz Gruda, koje je osiguralo poklon-pakete.
NOVI MAROF
Zahvaljujući suradnji Ogranka Matice hrvatske Novi Marof, tamošnje Osnovne škole i Srednje strukovne škole iz Varaždina 19. studenoga otvorena je izložba fotografija pod naslovom Osvrni se... Novomarofskoj su se publici na toj izložbi, u predvorju škole, predstavili mladi srednjoškolski fotografi varaždinske županije. Riječ je o izložbi koju su Varaždinci već mogli vidjeti u Galeriji LUV-a tijekom lipnja i srpnja, a sad je prenijeta u Novi Marof kao dio programa ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige. Trideset i šest autora izložilo je devedeset fotografija nastalih tijekom njihova školovanja, kao dio praktičnoga rada i zadataća s različitim temama. Na otvaranju izložbe govorili su Neven Smoljanec, ravnatelj Osnovne škole u Novom Marofu, te Dražen Koščak, ravnatelj varaždinske Srednje strukovne škole, koji je istaknuo kako je to jedna od rijetkih srednjih škola u Hrvatskoj koja je trajno obrazovala učenike za fotografske obrtnike, a bilo je među njima i učenika iz novomarofskoga kraja. Iako je to izložba školskih, učeničkih radova, na njoj ima i zrelih fotografija koje upozoravaju na izraziti talent pojedinih zastupljenih autora, kazao je Ivan Vrbanić, predsjednik Fotokluba Sloboda - VIS, ujedno autor kataloškoga predgovora. Podsjetio je kako neki od završenih učenika toga usmjerenja već i rade kao fotoreporteri u varaždinskim medijima, a neki su nastavili školovanje za profesionalne fotografe.
Ogranak Matice hrvatske Novi Marof i Osnovna škola Novi Marof organizirali su predstavljanje knjige Snježane Pejnović Moć dobrih odluka na putu do zvijezda. Knjiga je namijenjena djeci osnovnih škola i njihovim roditeljima.
ORAŠJE
Četiri godine duga suradnja dvaju Matičinih ogranka, iz Orašja i Vinkovaca, okrunjena je svečanim gostovanjem pjevačkoga zbora Lipa iz Vinkovaca u oraškoj Rijveri, koji su večer ispunili najljepšom pisanom riječju i notama satkanim od zborova koji djeluju u bosanskoj i slavonskoj Posavini.
OSIJEK
Ogranak Matice hrvatske Osijek i Knjižara Nova organizirali su 7. prosinca predstavljanje knjige Vladimira Rema Boro P. i drugi / Zapisi o mojim književnim suvremenicima, prve knjige objavljene u biblioteci Subjekt osječkoga ogranka Matice hrvatske. Osječki je ogranak tom prigodom hrvatskom književniku, pokretaču brojnih biblioteka: Baština, Brazde, Slavonka, Croatica te najnovije Subjekt uručio prigodan rođendanski dar. Boro P. pje snik je Boro Pavlović, a knjiga je u dokumentarno-publicističkom žanru, pisana u prvom licu jednine u obliku otvorenoga dijaloga, osim s Pavlovićem i s ostalim njegovim suvremenicima, poput Tina Ujevića, Vjekoslava Majera, Gustava Krkleca, Miroslava S. Mađera, Dobriše Cesarića... U programu su sudjelovali Helena Sablić Tomić, Miroslav S. Mađer i autor. Odabrane su tekstove iz te, prema riječima Helene Sablić Tomić, predsjednice osječkoga ogranka, knjige restaurirana i konzervirana duha vremena, s posebno nijansiranim odnosom s uglednim hrvatskim pjesnicima, čitali dramski umjetnici osječkoga hrvatskoga narodnog kazališta Anita Schmidt i Mario Rade.
Ogranak Matice hrvatske Osijek i Filozofski fakultet priredili su 9. prosinca u Svečanoj dvorani fakulteta predstavljanje knjige Orfejeva oporuka (od moderne do postmoderne) Branke Brlenić-Vujić, osječke znanstvenice i sveučilišne profesorice. To je prva knjiga u nizu novopokrenute biblioteke Iznovljavanja Ogranka Matice hrvatske Osijek, pod uredništvom Josipa Cvenića. Okupljenima se obratila dekanica Ana Pintarić, prenijevši autorici čestitke gradonačelnika Zlatka Kramarića, a u ime izdavača Helena Sablić Tomić, koja je kazala kako će biblioteka i objavljeni naslovi Osječanima biti ključ putem kojega će pratiti što rade znanstvena pera Osijeka, ali i šire okolice. Akademik Dubravko Jelčić istaknuo je kako je knjiga dokaz da je Osijek uznapredovao posljednjih godina. To nije otkriće, nego potvrda »davno potvrđenih sposobnosti, marljivosti i interesa autorice, kao znanstvenoga istraživača i interpretatora, koji donosi nove podatke, ali i ocjenjuje.« Prinos je to afirmaciji možda najzanemarivanije književnosti, one zavičajne, ali autorica je ne izdvaja, nego tijesno povezuje s temeljnim europskim i svjetskim tokovima. Odabrane je ulomke iz knjige čitala Ljiljana Krička, dramska umjetnica.
Ogranak Matice hrvatske Osijek organizirao je 9. prosinca u novom, reprezentativnom prostoru društvenih i kulturnih sadržaja, u svečanoj dvorani Hotela Waldinger, književnu tribinu Stoljeća hrvatske književnosti. Istoimenu su Matičinu biblioteku predstavili akademik Dubravko Jelčić, prof. dr. Vinko Brešić te mr. sc. Ivana Žužul. Odabrane su ulomke tekstova interpretirati Nela Kočiš i Vjekoslav Janković, dramski umjetnici osječkoga HNK.
Ogranak Matice hrvatske Osijek i Klub knjižare Nova 14. su prosinca predstavili knjigu Tomislava Mišira Kronika jednog Vukovara, objavljenu u biblioteci Subjekt Ogranka Matice hrvatske Osijek. Knjigu su, uz autora, predstaviti Bogdan Mesinger i Josip Cvenić, a odabrane je ulomke čitao Vjekoslav Janković, osječki glumac.
RIJEKA
U sklopu Zajčevih dana Ogranak Matice hrvatske Rijeka koncertno je predstavio, u atriju Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja, notno izdanje kantate Ojađeno zvono Vjekoslava Gržinića. Kantatu su izveli Akademski pjevački zbor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba i Riječka filharmonija. Izvedbom je ravnao maestro Luka Vukšić, a djelo i skladatelja predstavili su maestro Dušan Prašelj, mr. sc. Darko Deković, prof. Lovorka Ruck i prof. Diana Grgurić.
slikaOnput kad smo partili / Zapisi o posljednjim kvarnerskim jedrenjacima naslov je knjige Radojice Frana Barbalića i Ive Marendića, koju je 15. prosinca u Središnjici predstavio Razred za more Ogranka Matice hrvatske Rijeka. Knjigu, nagrađenu Zlatnom poveljom Matice hrvatske, i autore predstavili su Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, Darko Deković, predsjednik riječkoga ogranka, Goran Crnković i Josip Vicelja.ROVINJ
slikaOgranak Matice Hrvatske Rovinj u suradnji s Kulturnim društvom Franjo Glavinić 29. studenoga u Hrvatskom kulturnom domu predstavio je izložbu pod naslovom Umjetnost u tehnici slame. Riječ je o tridesetak radova više bunjevačkih autora pletenih u slami. Uz predstavnike Društva Franjo Glavinić, dr. Branimira Crljenka i Gorana Zgrabljića te Marija Sošića iz rovinjskoga ogranka Matice hrvatske, izložbu je otvorila Ana Bedrina, voditeljica Pulskog ureda Matice iseljenika, koja je istaknula: »Prema tradiciji svake godine bunjevački Hrvati održavaju žetvenu svečanost iskazivanja zahvalnosti za uspješan urod i žetvu. Žeteoci i članovi njihove obitelji odjeveni u živopisne narodne nošnje i okićeni žetvenim vijencima i ukrasima ophode u raspjevanim povorkama svoja mjesta. Za tu priliku bačke djevojke i žene izrađuju slike, reljefe, skulpture s krajobrazima ravnice, prizorima iz svakodnevnice, iz života biblijskih i povijesnih ličnosti. Ono najbolje na kraju svečanosti prinose crkvenima oltarima. Iz tog običaja nastao je jedinstveni način likovnog izražavanja, umjetnost u tehnici slame kao najprepoznatljiviji oblik pučke umjetnosti bunjevačkih Hrvata.«
SARAJEVO
slika»Hrvatska misao«, časopis za umjetnost i znanost Matice hrvatske Sarajevo, travanj - rujan 2004. posvećen je stotoj obljetnici rođenja Nikole Šopa.

SINJ
slikaOgranak Matice hrvatske Sinj i Klub Sinjana 4. studenoga u dvorani Matice hrvatske organizirali su predstavljanje knjige Franjevci i hrvatski narodni preporod u Cetinskoj krajini 1860-1870, autora prof. dr. fra Karla Kosora. U dvorani prepunoj Sinjana i prijatelja Sinja o knjizi su govorili prof. dr. Stjepo Obad i prof. Martin Vrgoč, a o autoru fra Mirko Marić, predsjednik sinjskoga ogranka Matice hrvatske. Tom prigodom predstavljena je i knjiga U potrazi za nadom prof. Ive Bralića.

SISAK
U sisačkom ogranku Matice hrvatske predstavljen je dvobroj časopisa za književnost, kulturu i znanost »Riječi«, br. 3/4. U dvobroju su predstavljena djela hrvatskih autora Zorana Roška, Ludviga Bauera, Sibile Petlevski, Branimira Donata, Žarka Paića, Dubravke Brunčić, Ivice Župana, Igora Gajina, Sanjina Sorela. Đurđica Lasić Vuković poglavlje Božanskim dušama i vama koji ostajete zaljubljeni u glumište posvetila je sisačkom kazalištu s naglaskom na dvadeset i petu obljetnicu Plesnoga studija sisačkog Doma kulture Kristalna kocka vedrine.
SKRADIN
U prostorijama palače Matice hrvatske 2. prosinca predstavljena je knjiga Ante Jurića Gradovi, utvrde i sakralni spomenici uz Krku i Čikolu, koja obrađuje najvažnije gradove, utvrde, sakralne spomenike, povijesne događaje i ličnosti toga geostrateški vrlo važnapodručja Hrvatske. Autor donosi opis rimskoga vojnog logora Burnum nedaleko od Kistanja, koji je dosad bio opisan samo u znanstvenim i stručnim krugovima. Prikupljeni podaci datiraju od prapovijesti pa sve do 20. stoljeća. Autor lokalitete ne opisuje po kronološkom redu, nego po geografskom smještaju. Počinje s Kninom, koji je tijekom povijesti bio prijestolnica kraljeva, sjedište biskupije i poprište mnogih bitaka i ide nizvodno uz rijeku Krku sve do Skradina. Pisani tekst upotpunio je mnoštvom ilustracija, slika, fotografija, a na kraju knjige donosi zemljopisnu kartu toga područja. Knjiga je velik prinos hrvatskoj historiografiji i istodobno poticaj za dalja arheološka i druga istraživanja pojedinih lokaliteta koji dosad nisu istraženi, pisana je popularnim stilom i namijenjena široj publici, ali je istodobno ozbiljno djelo. O knjizi su govorili Zdravko Dizdar i Marko Mendušić, recenzenti knjige, Zoran Ladić, tajnik Odjela za povijest Matice hrvatske, Marinko Šišak, urednik knjige i sam autor. Na predstavljanju sudjelovao je i Pjevački zbor Kralj Zvonimir, pod vodstvom Vinka Glasnovića.
SLATINA
Hvala, Sveti Oče! naslov je knjige Domagoja Pejića, novinara Hrvatskoga katoličkog radija, koju je Ogranak Matice hrvatske Slatina 2. prosinca predstavio u Hrvatskom domu. Autor je knjigu posvetio papi Ivanu Pavlu II, svojim roditeljima i ljudima koji su ga pratili za njegova hodočašća u Vatikan. Dvadeset i sedam dana trajalo je njegovo pješačenje od Zagreba do Vatikana, kamo se uputio zahvaliti Svetom Ocu za sve što je učinio za hrvatski narod tijekom četvrt stoljeća duga pontifikata. »Ove stranice nisu umjetničko djelo, one su svjedočanstvo čovjeka koji je tvrdim asfaltom, kišom močen i suncem pržen, propješačio 950 kilometara vjerujući da će tom nazovižrtvom, i uz pomoć onih koji su tih dana molili za Svetog Oca, maknuti jednu boru s Papina čela. Je li u tome uspio, samo Bog zna«, Pejićeve su riječi u uvodu knjige. Knjigu, ilustriranu sa 48 fotografija nekoliko autora predstavile su Danica Krehula, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina te Ksenija Vujanović-Juras i Višnja Kajzer, članice Predsjedništva Ogranka i sam autor.
SPLIT
Splitski ogranak Matice hrvatske, Zavod HAZU iz Splita i nakladnička kuća Slovo M iz Zagreba organizirali su predstavljanje knjige dr. Zdravka Tomca Predsjednik protiv krivotvorina i zabluda, održano 10. prosinca u Palači Milesi. Knjigu su predstavili akademik Davorin Rudolf, dr. Milan Ramljak i sam autor.
slikaČetrnaestoga prosinca u palači Matice hrvatske predstavljena je knjiga Ivana Ugrina Hrvati to znaju, u izdanju Ogranka Matice hrvatske Split. Predstavili su je Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, Petar Selem, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora, Josip Boteri Dini, predsjednik splitskoga ogranka, Olga Ramljak, novinarka »Slobodne Dalmacije« i autor.

ŠIBENIK
Blagdan Sv. Nikole protekao je za korisnike Cvjetnog doma u Šibeniku u ozračju plemenite geste članova Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske Šibenik, koji su darovali umirovljenicima u Cvjetnom domu svoja slikarska platna.
Devetoga prosinca u šibenskoj Galeriji Sv. Krševana otvorena je izložba članova Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske Šibenik.
Četrnaestoga prosinca u Gradskoj vijećnici Ogranak Matice hrvatske Šibenik predstavio je roman Alrauna autorice Nade Balov, objavljen u izdanju šibenskoga ogranka, koji su predstavile Vesna Mrsa i autorica.
ŠIROKI BRIJEG
slikaOgranak Matice hrvatske Široki Brijeg gostovao je 9. prosinca u Središnjici, u palači Matice hrvatske u Zagrebu. Na Večeri s Ogrankom Matice hrvatske Široki Brijeg bilo je nekoliko stotina posjetitelja, a u ime Igora Zidića, predsjednika Matice hrvatske, nazočne je pozdravio Stjepan Sučić, dopredsjednik Matice hrvatske. Kulturnu, prosvjetnu i izdavačku djelatnost širokobriješkog ogranka predstavio je Predrag Kožul. O brojnim izdanjima širokobriješkog ogranka govorili su autori, o svojoj knjizi Povratak sebi autorica Katica Mustapić Šantić i fra Draženko Tomić, o knjizi aforizama PST i prenesi dalje govorili su Marinko Ćavar, autor, i Miroslav Vukmančić, o Širokobriješkoj baštini Ivan Dugandžić i dr. Marinka Šimić, sa zagrebačkoga Staroslavenskoga instituta.

O zbirci Viganj i njegovo doba, u koji su uvršteni radovi s ljetos održana znanstvenoga skupa posvećena 600. obljetnici Kočerinske ploče, govorio je Grgo Mikulić, glavni urednik. Voditelj programa bio je dr. Ivo Čolak, koji je, u ime organizatora, zahvalio Zavičajnoj zajednici Široki Brijeg u Zagrebu za pomoć u radu.

slika
Časopis »Vitko«, pokrenut 15. kolovoza 2002, koji izlazi dva puta godišnje, predstavila je Blanka Kraljević, urednica.TROGIR
slikaFani Celio Cega urednica je novog broja časopisa Ogranka Matice hrvatske Trogir za kulturu, društvena i gospodarska pitanja »Vartal«, br. 1-2/2003, god. XII. Tema broja crtice su trogirske prošlosti iz pera Milivoja Petrića, trogirskoga publicista.
slikaFani Celio Cega, predsjednica trogirskoga ogranka Matice hrvatske, autorica je i izložbe, otvorene u studenome u Muzeju Grada Trogira, Sačuvana djela Ivana Lucića u trogirskim knjižnicama.

VALPOVO
U Gradskoj vijećnici Grada Valpova 10. prosinca 2004. u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Valpovo predstavljena je knjiga Priručnik za sve generacije i za sva vremena autora Željka Šafranka. Riječ je o jezičnom priručniku na šest jezika (engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom i mađarskom) »...kojim se mogu služiti svi koji znaju čitati«, kako je istaknuo sam autor. U ovom priručniku pored abecedno poredanih riječi može se naći i više od dvije tisuće rečenica iz svakodnevnoga govora. Stoga je prikladan za sve uzraste. U predstavljanju su sudjelovale lektorice Ana Žužić (hrvatski), Đurđica Krznarić (njemački i engleski), Alma Vančura Malbaša (talijanski), Branka Semijaljac (francuski) i Marta Martim (mađarski), a predstavljanje je vodio Ivan Tonković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Valpovo. Uz pomoć učenica i studentica praktično je demonstrirana praktičnost priručnika. U programu su sudjelovali polaznici valpovačke glazbene škole.
VARAŽDIN
U Klubu Europa media održana je 1. prosinca književna večer u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Varaždin i Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata iz Varaždina. U nazočnosti brojne publike tom je prigodom predstavljena knjiga Istina o obrambenoj domovinskoj borbi za slobodu i nezavisnost Hrvatske (1981-1991) autora Bože Vukoje, kanonika Varaždinsko-čazmanskoga kaptola i umirovljena župnika župe u Crncu. Knjigu su predstavili Ernest Fišer, književnik, novinar, predsjednik varaždinskoga ogranka Matice hrvatske, te mons. Alojzije Domislović, kanonik Varaždinsko-čazmanskoga kaptola, svaki sa svojega stajališta osvijetlivši njen sadržaj. Obojica su istaknula potrebu da ta vrijedna knjiga dođe do što širega kruga čitatelja, jer svjedoči o Domovinskom ratu, o kojemu mladi naraštaji znaju nedovoljno, ali i zato što je autor knjige kao svećenik i kao građanin vrijeme Domovinskoga rata proveo u sredini gdje su se vodile teške borbe, obavljajući i dušobrižničku dužnost u braniteljskim postrojbama.
VINKOVCI
U Koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina 10. prosinca predstavila se Dubravka Krušelj-Jurković, sopranistica, u pratnji Vedrana Milića, pijanista. Na programu su bila djela X. Montasalvatgea, F. Liszta, B. Bartoka, F. Tossellija, R. Leoncaclloa, E. A. Marioa, F. Chopina, G. Donizettija i E. De Curtisa. Petnaestoga prosinca nastupila je Eugenie Russo, američka pijanistica koja živi i radi u Beču. Na programu su bila djela W. A. Mozarta, F. Schuberta, W. Pirchnera i R. Wagnera, a koncert je organiziran uz potporu Austrijskoga kulturnog foruma iz Zagreba. Tim je koncertima nastavljena koncertna sezona 2004/05. Vinkovačke glazbene scene u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci i Glazbene škole Josipa Runjanina.
VIROVITICA
Pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice i Franjevačkoga samostana u Virovitici 10. prosinca predstavnici Državnog arhiva Osijeka, Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i Gradskog muzeja Virovitica predstavili su najstarije matične knjige Stanovništvo Virovitice i okolnih naselja 1686 - 1717, godine, koje je preveo i za tisak priredio doc. dr. sc. Stjepan Sršan. O povijesti i kulturi Virovitice govorili su Robert Perišić, gvardijan, i prof. Ivan Zelenbrz.
ZADAR
Devetoga prosinca u dvorani Matice hrvatske zadarski je ogranak organizirao predavanje doc. dr. sc. Zvjezdane Rados, s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, u povodu sto i tridesete obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić. Dr. Rados govorila je o životu i radu te velike hrvatske književnice, kojoj je ove godine bio posvećen i Mjesec hrvatske knjige. U svome izlaganju dr. Zvjezdana Rados Ivanu Brlić Mažuranić, s razlogom je, kao i mnogi prije nje, nazvala najboljom hrvatskom spisateljicom za djecu, dodavši kako tad nastaje pomalo neobična kombinacija, jer Brlić Mažuranić pripada među klasike hrvatske književnosti, a ujedno je dječja spisateljica. Ta je književnica bila poznata i izvan nacionalnih granica, prevođena je na brojne strane jezike, a o njoj su vrlo afirmativno pisali Matoš, Šimić, Domjanić i drugi domaći autori. Pri pojavi prvih izdanja knjiga Ivane Brlić Mažuranić A. G. Matoš i A. B. Šimić oduševljeno su pisali o njezinu uzornu jeziku i stilu, posebice o jezičnoj čistoći i ljepoti njezina jezika, a njihova zapažanja aktualna su i danas - zaključila je dr. Rados, te dodala kako je za svoja umjetnička dostignuća spisateljica doživjela velika priznanja. Postala je prvom ženom u Nacionalnoj akademiji znanosti i umjetnosti, dva puta predlagana je za Nobelovu nagradu, a danas domaća nagrada za stvaralaštvo za djecu nosi njezino ime. Ono što je još važnije, njezina literatura ima i danas brojne čitatelje. a prelila se i u druge medije, poput crtanih filmova - podcrtala je Zvjezdana Rados. Na Ivanu Brlić Mažuranić okolica Ogulina ostavila je snažan dojam, a ta hrana njezinoj mašti dotjecala je i u vremenu kada je nastalo njezino remek-djelo Priče iz davnine. Na njezino intelektualno i umjetničko formiranje utjecao je djed Ivan Mažuranić, od kojega je naučila poštovati i njegovati etičke vrijednosti, ali veliku ulogu u njezinu pisanju imale su i druge osobe, poput biskupa Strossmayera i Frana Mažuranića. Sve te komponente, povezane, utjecale su na stvaralaštvo Ivane Brlić Mažuranić na način da o njoj danas ovdje možemo govoriti i nakon stotinu i trideset godina od dana rođenja - zaključila je predavačica dr. Zvjezdana Rados.
Ogranak Matice hrvatske Zadar priredio je 20. prosinca Večer čakavske poezije, u spomen na Vojnu Smoljan-Levačić, na kojoj su sudjelovali: Ante Šarunić, Slavko Govorčin, Robert Bacalja, Tomislav Meštrić, Ante Toni Valčić, Slavko Perović, Veljko Maštruko, Atilio Orović i Zvonimir Sutlović.
ZAPREŠIĆ
Ogranak Matice hrvatske Zaprešić i Zavičajna zbirka gradske knjižnice Ante Kovačić već sedmu godinu za redom na kraju Mjeseca hrvatske knjige organiziraju Dane očuvanja kajkavske književne baštine pod naslovom Kinč osebujni. Na ovogodišnjem je Kinču osebujnom predstavljen najstariji kajkavski pravopis Naputčenje za horvatski prav čiteti i pisati (1808) - prvi jednojezični hrvatski pravopis. Pravopis je za tisak priredio, tekst transkribirao, sastavio rječnik, odabrao ilustracije i napisao pogovor Alojz Jembrih, a izdan je zahvaljujući Hrvatskoj udruzi Muži hrvatskoga srca i Kajkavijani iz Donje Stubice. Kajkavski pravopis predstavili su Alojz Jembrih, Stjepko Težak, recenzent, Stjepan Laljak i Rajko Fureš.A. Č.-K.


Klikni za povratak

Pregled