Odjeci

27.10.2005.

Kronika događaja

listopad

ČAKOVEC

slikaOgranak Matice hrvatske Čakovec i HKD Napredak Varaždin suorganizatori su izložbe fra Petra Perice Vidića, predsjednika Matice hrvatske u Sarajevu, koju su 13. listopada u galeriji Centra za kulturu u Čakovcu otvorili Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, prof. dr. Zvonimir Bartolić, prof. dr. Luka Markešić i prof. Ivan Bošnjak.KARLOVAC

Na prvoj mjesečnoj tribini Ogranka Matice hrvatske Karlovac održanoj 12. listopada u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu gostovao je akademik Dubravko Jelčić, glavni urednik edicije Stoljeća hrvatske književnosti, koji je predstavio taj nakladnički podvig Matice hrvatske.

KNIN

U organizaciji Odjela za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske 14. i 15. listopada u Kninskom muzeju održan je znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci 14 - Povijest hrvatskoga prirodoslovlja šibensko–kninske županije, na kojem je sudjelovalo šesnaest znanstvenika. Suorganizatori su skupa ogranci Matice hrvatske iz Knina, Šibenika, Skradina, Drniša i Murtera te Grad Knin i Županija šibensko–kninska, uz pokroviteljstvo HAZU. U toj je prigodi predstavljen časopis »Prirodoslovlje«.

KOPRIVNICA

Kao čin svečanog zatvaranja izložbe klasika Josipa Generalića, predstavljena je u Galeriji Koprivnica knjiga kajkavskih pjesama Mirjane Matiša SIM–TAM ilustrirana s četrnaest Generalićevih crteža. To je šesta knjiga Male biblioteke Ogranka Matice hrvatske Koprivnica.

KUTINA

Kutinski dani znanosti i umjetnosti 2005, koje je 14. listopada organizirao Ogranak Matice hrvatske, bili su posvećeni 160. obljetnici organiziranog obrtništva u Kutini. Pečat ovogodišnjem jubileju dali su učenici ekonomskih odjela kutinske Srednje škole Tina Ujevića, koji su prikupili podatke o značenju obrtnika za kutinski kraj.

MOSTAR

slikaMatica hrvatska iz Mostara u Sarajevu se predstavila knjigom Dragana Marijanovića Široka su Matičina jedra.
O knjizi, u kojoj se nalaze dnevničko–novinski članci koje je Marijanović pisao za list »Oslobođenje« tijekom manifestacije Dani Matice hrvatske u Mostaru 2005, govorili su Gradimir Gojer, Franjo Topić, predsjednik HKD–a Napredak, Josip Vrbošić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH i Nada Salom, urednica kulture u listu »Oslobođenje«. Tekstove iz knjige čitali su glumci Nermin Tulić i Mirza Tanović, a program su upotpunili i glazbenici Ljiljana Pećanac i Miljenko Puljić.

OREBIĆ

U Orebiću je 8. listopada održana svečana skupština u povodu petnaeste obljetnice rada i djelovanja Ogranka Matice hrvatske Orebić. O radu orebićkog ogranka govorio je Ivo Đani Maričić, predsjednik Ogranka, a prigodnim se riječima okupljenima obratio Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske. Predstavljena je knjiga Cvite Fiskovića Vrtovi orebićkih kapetana i brodovlasnika.

ROVINJ

U organizaciji Hrvatskoga kulturnog društva Franje Glavinića, na čelu s mr. Mariom Sošićem, i Ogranka Matice hrvatske u Rovinju, na čelu s dr. Branimirom Crljenkom, od 13. do 15. listopada održani su II. susreti književnika hrvatskih manjina u susjednim zemljama s književnicima u Republici Hrvatskoj. Na susretima je sudjelovalo petnaestak književnika iz dijaspore, a u ime Središnjice prisustvovao je Branimir Donat. U Kulturnom domu predstavljena je knjiga Nevija Šetića O povezivanju Istre s ostalim hrvatskim zemljama; o knjizi su uz autora govorili Miroslav Bertoša, Mario Sošić i Đuro Vidmarović.

SARAJEVO

Izložbom slika Petra Perice Vidića u Galeriji Collegium artisticum 17. listopada započeli su Dani Matice hrvatske u Sarajevu. Glazbena večer sarajevskih gimnazija održana je 19. listopada, 22. listopada predstavio se Ogranak Matice hrvatske iz Slatine, 24. listopada predstavljena je knjiga fra Mate Topića Ramske starine, a 30. listopada održana je Večer Matice hrvatske iz Čitluka.

SLAVONSKI BROD

U slavonskobrodskom Ogranku Matice hrvatske predstavljena je knjiga Tomislava Mišira Kronika jednog Vukovara.

VARAŽDIN

U sklopu 35. varaždinskih baroknih večeri na znanstvenom skupu u povodu 20. obljetnice smrti akademika Ladislava Šabana 23. rujna Ernest Fišer, Ennio Stipčević i Erika Krpan predstavili su knjigu Ladislava Šabana "Kulturološki ogledi", koju je priredio dr. Ennio Stipčević, a izdali varaždinski ogranak Matice hrvatske i Varaždinske barokne večeri.

ZADAR

Osamnaestoga listopada zadarski je ogranak predstavio knjigu Galerija Otok —1989. do 1999. autora Ante Jaše, umjetničkoga fotografa i voditelja te poznate kukljičke galerije. O knjizi su govorili prof. dr. Antun Travirka i prof. Marija Rušev.
A. Č.– K.


Klikni za povratak

Pregled