Odjeci

19.05.2006.

Online (HINA)

Predstavljen zbornik radova "HRVATSKA POLITIKA U XX. STOLJEĆU"

PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA "HRVATSKA POLITIKA U XX. STOLJEĆU"

Zbornik radova sa znastvenog skupa "Hrvatska politika XX. stoljeća" predstavljen je večeras u zagrebačkoj knjižari Profil megastore.

Taj znanstveni skup održan je potkraj travnja 2004. u Palači Matice hrvatske u Zagrebu.

O zborniku su govorili glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, urednik Zbornika Ljubomir Antić i povjesničarka Mira Kolar.

Antić je podsjetio kako je cilj Matičina skupa bio da se što "temeljitijim prosudbama pojedinih isječaka dade utemeljena i vjerodostojna ocjena hrvatske politike u proteklom stoljeću".

"Cilj integriranoga naroda je stvaranje vlastite nacionalne države", rekao je Antić dodavši kako su povjesničari s obzirom na taj cilj prosuđivalii hrvatsku politiku.

"Kroz referate na skupu, a objavljene u ovom zborniku, obrađeni su svi bitni problemi i sva bitna pitanja hrvatske politike", rekla je Mira Kolar i dodala da je šteta za povijest, kao i za Zbornik, da je bilo povjesničara koji se nisu odazvali Matičinu pozivu da sa svojom temom nastupe na skupu.

U zbornik "Hrvatska politika XX. stoljeća" (491 str.), koji je objavila Matica hrvatska uvršteno je dvadeset referata hrvatskih povjesničara koji analiziraju hrvatsku politiku 20. stoljeća. U zborniku su objavljeni radovi Nikše Stančića, Ljubomira Antića, Hrvoja Matkovića, Jure Krište, Stjepana Matkovića, Mire Kolar, Stijepe Obada, Nade Kisić Kolanović, Ive Goldsteina, Marija Jareba, Berislava Jandrića, Zdenka Radelića, Ive Perića, Suzane Leček, Branke Boban, Marijana Maticke, Petra Strčića, Tihomira Cipeka, Tvrtka Jakovine i Ivice Šute.

Online (HINA)


Klikni za povratak

Pregled