Odjeci

27.06.2007.

BUG Online

Internet - jedan i jedini ili…

Prije obrazloženja zašto se ne slažem s odlukom autora Pravopisa da se ime globalne informatičke mreže piše malim početnim slovom, kako to oni traže, nekoliko pohvala i preporuka.
Prva se tiče izvanredne, mudre, promišljene i korisne odluke da se netom izašli Hrvatski pravopis Matice hrvatske može kupiti na svakom kiosku. Dakle, oni koji iz raznoraznih razloga zaziru od ulaska u samo Carstvo zla - kojekakve knjižare ove ili one vrste, mogu se prišuljati do kioska i dok se pretvaraju da gledaju sise na novom broju Cathousea ili čitaju naslove na Sportskim novostima, zapravo kupuju pravopisni priručnik, a da nitko ne sumnja!
Iz nekoga razloga u nas svi "znaju" sve o pravopisu, na način na koji svaki srednjoškolac "zna" sve o seksu. Ipak, dok se srednjoškolci barem trude teoretski informirati o toj temi iz stručne ili barem specijalizirane literature (u moje doba Erotika i Vroči kaj, danas što već jest aktualno…), u nas se pravila pravopisanja uglavnom prenose usmenom predajom i to po stranačkim mitinzima. Tako se po načinu pisanja imena našeg kontinenta, sastavljenog ili rastavljenog "ne ću", neću", "greške" i "grješke" može odmah zaključiti na koju političku stranu vaš sugovornik vuče.
K tome, oni koji su pravopis (bilo koji od njih nekoliko aktualnih) vidjeli u najboljem slučaju u prolazu, ili čak ni to, obično su najžešći branitelji "svoje" ortografijske opcije. Nema, brate, kod takvih nikakvih mogućnosti izbora, dualizama, dvojbi... Da se nešto piše tako i tako, a ne nikako drugačije se jednostavno "zna" i basta!
Ipak i prema takvima treba imati milosti. U nas se ni akademski obrazovani ljudi, stručnjaci u svom području, ne mogu dogovoriti oko nekakvih temeljnih pravila pravilnog pisanja. Iz toga razloga se i u javnim glasilima koriste različiti pravopisi i različita pravopisna rješenja, a po svoj će prilici tako biti i ubuduće. Ipak, bez obzira na to, savjetujem svima, a posebice onima manje pismenima, u što spada većina građana ove zemlje, da svakako kupe bilo koji pravopis. Osobno im preporučam upravo ovaj Matice hrvatske jer je lako dobavljiv, vrlo pristupačne cijene od samo 120 kuna i dobro napisan.
Imajte na umu da je svaki pravopisni priručnik zapravo prečac u pismenost. Dok se kaže da "nema kraljevskog puta u matematiku", ista izreka ne vrijedi za pismenost. Dok se oni zahtjevniji i obdareniji "zamaraju" čitanjem stotina i tisuća knjiga tijekom čitavog života i na osnovu pročitanoga grade jezični stil i pismenost, oni skloni "racionalizaciji" u edukaciji mogu jednostavno sve to preskočiti! U svega par dana ili tjedana mogu uz dobar pravopis popabirčiti dovoljno znanja da se iz njihove pisane komunikacije ne može na prvi pogled zaključiti da su u životu pročitali točno dvije knjige ("Koko u Parizu" i "Germinal", ali ovu drugu samo do pola…)
Dakle, nepismenjaci, nemojte misliti da je pravopisni priručnik samo za one druge. Nije! On je (i) za vas pisan!
Rekavši to, vratimo se onome što nas zapravo tišti u ovome konkretnom slučaju. To je pisanje imena "Mreže svih mreža", Interneta, kojeg mi u Bugu uvijek pišemo velikim početnim slovom. Da se odmah razumijemo - to nije općeprihvaćena praksa. Dapače, u vrlo dobrom mi je sjećanju diskusija s Kristijanom Vlašićem i Hajdi Kosednar koji su radili na lokalizaciji Officea 2003 i koji su i sami smatrali da se "internet" svakako treba pisati malim početnim slovom. (Iako se s njima u tom pitanju ne slažem, oboje smatram vrhunskim poznavateljima hrvatskog, a kako je gospođa Kosednar Slovenka, to bi se većina domaćih "znalaca" trebala više sramiti vlastitog neznanja).
Srećom, da omjer snaga ne bi bio nepravednih dvoje na jednoga, moju je stranu držao i urednik Buga, Miro Rosandić, i sam kroatist po zvanju koji također smatra da nema nikakvog opravdanja da se riječ "Internet" piše bilo kako osim velikim slovom.
Internet je jedan i jedini. Kada ga zovemo "Mrežom svih mreža", ne govorimo o "Mrežama svih mreža", već o jednoj Mreži. Istina, sastoji se od tisuća i stotina tisuća (milijuna) ogranaka, poslužitelja, stranica na webu, korisnika, računala i svega ostaloga što čini Internet. Ali, svejedno se radi o samo jednom Internetu. Dok intranetova ima koliko ti srce ište i odvojeni su, zasebni entiteti, Internet je samo jedan. Radi se o pojmu, ali i logičkoj cjelini koja u sebi objedinjava sve svoj fizičke segmente.
Analogija s "televizijom" koju su nam ponudili Kristijan Vlašić i Hajdi Kosednar nas ni tada, a ni sada nije impresionirala. Ne postoji jedna "televizija". Jednostavno postoje na deseci tisuća raznih TV stanica, kanala i programa, kao što postoje i milijuni raznih tiskovina, pa analogija s Internetom ne postoji.
Radi se o vlastitom imenu jednog jedinog entiteta koje smatramo da se mora pisati velikim slovom. U Hrvatskom pravopisu Matice hrvatske su ga iz nekoga razloga odlučili pisati malim slovom, pa iako nema objašnjenja, čini se da autori smatraju (to je jedino moguće objašnjenje) da je opća imenici poput "radija", "televizije" ili "cipele". Nije!

Drago Galić

BUG On Line


Klikni za povratak

Pregled