Odjeci

25.10.2007.

culturenet.hr

Kazališne struke u suvremenom hrvatskom kazalištu

Dvodnevno međunarodno znanstveno savjetovanje 'Kazališne struke u suvremenom hrvatskom kazalištu', na kojem sudjeluje petnaest kazališnih profesionalaca, od oblikovatelja svjetla do intendanta, otvoreno je u četvrtak u Matici hrvatskoj.

Odjel za kazalište i film Matice hrvatske osmu godinu za redom organizira to savjetovanje, kojemu je predmet istraživanja novija hrvatska dramska i kazališna produkcija kako bi se usmjerila pozornost na hrvatsku kazališnu zbilju.

'Postoji niz simpozija i savjetovanja koji se bave kazalištem u Hrvatskoj, ali više s povijesnog aspekta. Naš je skup mali, no dragocjen, jer promiče ono o čemu je najteže govoriti, o suvremenom hrvatskom kazalištu i drami', rekla je Ana Lederer, pročelnica Odjela.

Posebnost ovogodišnjeg savjetovanja je što sudjeluju stručnjaci iz neposredne kazališne prakse koji će govoriti o često zapostavljenim i nedovoljno prepoznatim umjetničkim disciplinama, scenografiji, kostimografiji, dramaturgiji, oblikovanju svjetla.

Savjetovanje je počelo izlaganjem scenografkinje Dinke Jeričević, koja je upozorila da mladi scenografi danas rijetko dobivaju priliku naučiti taj posao, niti ih se o scenografiji uči u školama. Dodatno im otežava sve češći trend angažiranja inozemnih redatelja koji dovode svoje suradnike, rekla je.

Na savjetovanju će, među ostalim, biti riječi o kazališnoj kritici između novinstva i teorije književnosti, o poslu kazališnog producenta, o redatelju kao vlasniku predstave i glumačkim monografijama od devedesetih godine prošlog stoljeća.

Sudionike je pozdravio Matičin glavni tajnik Zorislav Lukić, istaknuvši da je to savjetovanje ogledni primjerak kako bi i drugi odjeli te ustanove trebali djelovati.

Tekstovi sa savjetovanja objavit će se u časopisima 'Dometi' i 'Kazalište'. (Hina)

(R.P., 25.10.2007.)

culturenet.hr


Klikni za povratak

Pregled