Odjeci

13.03.2008.

TotalPortal

Predstavljen 'Književni leksikon' Milivoja Solara

ZAGREB - "Književni leksikon" Milivoja Solara, s autorovim izborim pisaca, djela i književnih pojmova nužnim za temeljno znanje o književnosti, predstavljen je danas u Matici hrvatskoj.

Na više od 400 stranica leksikon daje pregled hrvatskih i svjetskih pisaca, djela s određenih područja književnosti, te objašnjenja najčešćih naziva i pojmova iz znanosti o književnosti i kritike.

Za razliku od mnogih sličnih knjiga koje su se pojavile u zadnje vrijeme, Solarova je knjiga autorska i zasnovana na jedinstvenom shvaćanju literature, koje korespondira s našim zajedničkim osjećajem prema književnosti, ocijenio je akademik Pavao Pavličić.

Kao kvalitete leksikona izdvojio je njegovu upotrebljivost, za učenike, studenate i čitatelje koji nisu stručno potkovani, te prihvatljivost, jer, drži Pavličić, ona "ne izaziva neke bitne kontroverze, već daje činjenice".

"Solarova je knjiga autorska i zasnovana na jedinstvenom shvaćanju literature, koje korespondira s našim zajedničkim osjećajem prema književnosti."Pavao Pavličić
Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, koja je objavila knjigu, rekao je da je Milivoj Solar institucija ove zemlje, koju bi trebalo poštivati i stimulirati. "Zato mi je drago da se Matica hrvatska trudi u tom smjeru", istaknuo je.

To je priručnik, a ne antologija ili životno djelo, naglasio je Solar. Po njegovim riječima, pokušao je napraviti djelo koje će zadovoljiti potrebe za pregledom osnovnog, a donekle i cjelovitog znanja o književnosti, s obzirom na obilje nepreglednih podataka i različitost pristupa na tom području.

Milivoj Solar (Koprivnica, 1936.) književni je teoretičar, povjesničar književnosti, filozof, esejist i sveučilišni profesor. Od 1963. radi na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
(Hina)

Preuzeto sa TotalPortala.


Klikni za povratak

Pregled