Odjeci

13.03.2008.

tportal.hr

Predstavljen 'Književni leksikon' Milivoja Solara

Predstavljen 'Književni leksikon' Milivoja Solara

'Književni leksikon' Milivoja Solara, s autorovim izborim pisaca, djela i književnih pojmova nužnim za temeljno znanje o književnosti, predstavljen je danas u Matici hrvatskoj

slika

Na više od 400 stranica leksikon daje pregled hrvatskih i svjetskih pisaca, djela s određenih područja književnosti, te objašnjenja najčešćih naziva i pojmova iz znanosti o književnosti i kritike.

Za razliku od mnogih sličnih knjiga koje su se pojavile u zadnje vrijeme, Solarova je knjiga autorska i zasnovana na jedinstvenom shvaćanju literature, koje korespondira s našim zajedničkim osjećajem prema književnosti, ocijenio je akademik Pavao Pavličić.

Kao kvalitete leksikona izdvojio je njegovu upotrebljivost, za učenike, studenate i čitatelje koji nisu stručno potkovani, te prihvatljivost, jer, drži Pavličić, ona 'ne izaziva neke bitne kontroverze, već daje činjenice'.

Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, koja je objavila knjigu, rekao je da je Milivoj Solar institucija ove zemlje, koju bi trebalo poštivati i stimulirati. 'Zato mi je drago da se Matica hrvatska trudi u tom smjeru', istaknuo je.

To je priručnik, a ne antologija ili životno djelo, naglasio je Solar. Po njegovim riječima, pokušao je napraviti djelo koje će zadovoljiti potrebe za pregledom osnovnog, a donekle i cjelovitog znanja o književnosti, s obzirom na obilje nepreglednih podataka i različitost pristupa na tom području.

Milivoj Solar (Koprivnica, 1936.) književni je teoretičar, povjesničar književnosti, filozof, esejist i sveučilišni profesor. Od 1963. radi na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Hina
četvrtak, 13.3.2008.

Preuzeto sa T-Portala.Klikni za povratak

Pregled