Odjeci

15.05.2009.

HINA

Preminula Đurđica Cvitanović, povjesničarka umjetnosti i redovita članica Matice hrvatske

slika
Povjesničarka umjetnosti Đurđica Cvitanović preminula je 12. svibnja u Zagrebu, u 86. godini, doznaje se u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Đurđica Cvitanović (Gospić, 1924.) završila je 1960. studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala na temu »Barokna sakralna arhitektura u sjevernoj Hrvatskoj; crkvena područja arhiđakonata Gorica, Gora i Dubica«. Od 1961. je bila stalni vanjski suradnik Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, a članicom Društva povjesničara umjetnosti je bila od samoga osnutka. Čitav je svoj radni i profesionalni vijek Đurđica Cvitanović posvetila povijesti umjetnosti, baveći se na području cijele Hrvatske istraživanjem, znanstvenom i stručnom obradom, interpretacijom, objavljivanjem, očuvanjem, obnovom i zaštitom, izložbenom prezentacijom i popularizacijom hrvatske umjetničke baštine, od baroka do početka 20. stoljeća, stoji u obavijesti Društva. Cvitanović je vodila i organizirala velike izložbene projekte Isusovačka baština u Hrvata, Kultura pavlina u Hrvatskoj, Mir i dobro, umjetničko i kulturno nasljeđe Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, usklađivala stručno-tehničke pripreme izložbe Sveti trag i hrvatsku dionicu »baroka« u okviru srednjoeuropske Pentagonale te organizirala kulturološku izložbu baroka u Hrvatskoj, Od svagdana do blagdana.

Iako nije bila konzervator, stručnim i znanstvenim elaboracijama zajedno je s konzervatorima obnavljala gradove, sakralne spomenike i palače i njihov inventar, a u ratnim okolnostima dala je nemjerljiv prinos kad je besprimjernom hrabrošću kao predstavnica Ministarstva kulture spašavala i provodila evakuaciju dragocjene pokretne baštine iz polusrušenih crkava na Kordunu i Banovini, ističe se. Ova ugledna povjesničarka umjetnosti surađivala je s nizom institucija, ustanova i crkvenih organizacija. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, Ordena Predsjednika RH, Državne nagrade za znanost, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade »Vicko Andrić«, Medalje Metropolije zagrebačke, Zlatne medalje Varaždinske biskupije i Nagrade DPUH »Radovan Ivančević« za životno djelo.


Klikni za povratak

Pregled