Odjeci

12.06.2009.

HINA

Dubrovnik: Konferencija "Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju"

DUBROVNIK, 12. lipnja 2009. (Hina) - U Dubrovniku je danas počela dvodnevna konferencija "Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju: utjecaj i nasljeđe", čiji su organizatori Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Matica hrvatska, Ministarstvo pravosuđa RH - Pravosudna akademija i Centar za ljudska prava. Konferencija se održava u Interuniverzitetskom centru, a kako su najavili organizatori, nakana joj je "stručno i objektivno sagledati utjecaj djelovanja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju".

U radu konferencije sudjelovat će domaći i međunarodni pravni stručnjaci, suci, državni odvjetnici, predstavnici civilnog društva za ljudska prava, sociolozi, povjesničari i novinari iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Njemačke, Velike Britanije i Nizozemske .

Skup su otvorili prorektorica Sveučilita u Zagrebu Ksenija Turković, glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, ravnatelj Centra za ljudska prava Tin Gazivoda i Ivo Josipović sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Za sutra je najavljeno izlaganje i predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Patricka Robinsona, a zaključno hrvatskoga ministra pravosuđa Ivana Šimonovića.

Članovi Organizacijskog odbora napomenuli su kako je uloga Haškoga suda značajna za Hrvatsku, a stručnu su konferenciju ocijenili značajnim događajem s obzirom na broj sudionika.

Ivo Josipović naglasio je značaj depolitizacije u kontekstu pogleda na ratni zločin, te pohvalno govorio o suradnji između hrvatskih i sudova u BiH.

"Sve se više gleda na zločin kroz prizmu prava, a ne politike", rekao je uvodno Josipović, ustvrdivši kako upravo ta suradnja pridonosi ideji depolitizacije odgovornosti za ratne zločine.

"Ova bi konferencija mogla biti upravo čvorište, odnosno trenutak s kojega bismo krenuli u još bolju suradnju, i kada je riječ o organiziranom kriminalu", dodao je.

Prva tema koju će sudionici danas raspraviti jest genocid pred Međunarodnim sudom pravde, dok je popodne na rasporedu središnja tema konferencije - utjecaj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju na lokalna suđenja za ratne zločine.

Na radionicama će se raspraviti i o utjecaj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju na društvo u državama bivše Jugoslavije.

U radu sudjeluju, uz ostale, i Daryl Mundis iz Ureda tužitelja MKSJ-a, Romana Schweiger iz Ureda OESS-a u Zagrebu te domaći i međunarodni stručnjaci.

Konferencija "Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju: utjecaj i nasljeđe" odvija se uz potporu Ureda OESS-a u Zagrebu te East-East programa prekogranične suradnje Instituta Otvoreno društvo.
(Hina) xkcik ysp


Klikni za povratak

Pregled