Odjeci

28.07.2009.

Vjesnik

Nedjeljko Fabrio: Hrvatskom brandu ime je Viktor Žmegač

slika
(...) Tako, eto, ovo djelo – koje se zacijelo nikada više neće ponoviti u Hrvata – crta put što su ga umjetnici prevalili sve tamo od baroknih vremena »glazbenoga kralja« i pripadnika kraljevsko-kardinalskoga rimskog jet-seta Arcangela Corellija do zaključnoga Igora Stravinskog, koga je tristotinjak godina poslije u zagrebačkom Hotelu Palaceu mladi Nikola Batušić morao dvoriti junačkim količinama viskija.

I za kraj još i ovo: u povijesti čovjeka samo je jedna stvar koju ljudsko biće nije za se posudilo iz prirode kao na primjer vatru, koju nije prepisao od prirode kao na primjer let ptice. Nego ju je izmislio. Ta stvar i taj izum je orkestar. Ovih dana stigla je vijest da su negdje u svijetu pronašli četrdeset tisuća godina staru medvjeđu kost s četiri izbušene rupice koje su proizvodile zvuk. Treba li posebno naglasiti da je ukoričeni učinak Viktora Žmegača dio puta što ga spram zvijezda uspravljeni čovjek prevaljuje od oglazbljene kosti medvjedovine do stoidvadesetočlanog orkestra?


Cjeloviti tekst Nedjeljka Fabrija objavljen u Vjesniku (28. VII. 2009., str. 26-27) možete pročitati u PDF ili u HTML formatu.

Klikni za povratak

Pregled