Odjeci

03.10.2009.

Vjesnik

Glazbu volim kao svoju ženu i dijete. Razgovor s Viktorom Žmegačem autorom knjige "Majstori europske glazbe"

slikaSenzacionalan medijski odjek dviju najnovijih knjiga Viktora Žmegača, »Od Bacha do Bauhausa« i »Majstori europske glazbe«, kao da je nadmašio čak i sve ono što je on do sada bio i značio u književno-znanstvenom svijetu. A Viktor Žmegač je i germanist europskoga glasa, i temeljiti krležolog, i suptilni vodič kroz hrvatsku modernu, i sociolog književnosti, i proučavatelj povijesne poetike romana, i valorizator hrvatske novele. Pojava »Majstora europske glazbe - od baroka do sredine 20. stoljeća (od Vivaldija i Bacha do Stravinskog i Schönberga)«, u kojoj knjizi od 900 stranica Viktor Žmegač muzikološki suvereno prosuđuje umjetničku ostavštinu muzičkih genija od baroka do sredine prošloga stoljeća, temelji se na činjenici da je autor muzikologiju studirao u Göttingenu i da je muzikološki prilog u njegovim analizama umjetnosti 19. i 20. stoljeća bio nazočan i u njegovim knjigama »Bečka moderna« (1998.) i »Književnost i glazba« (2003.).

»Majstori europske glazbe« nastajali su tijekom proteklih desetak i više godina. Konačna verzija ovih portreta-studija (a ima ih 24) pisana je protekle tri godine. S dobitnikom najuglednijih domaćih književnih i znanstvenih nagrada kao i europskih, razgovarali smo u njegovu zagrebačkom stanu. Žmegačevo obitavalište kome pečat daju police s knjigama i otvoreni klavir ponajbolje govori o autorovu smislu za red, za lijepo, ali i za nenametljivo. Tu njegova elegantna figura najneposrednije svjedoči vlastitu umnost i europskost, ali i korijene svoje osobnosti...


Cjeloviti razgovor Branke Džebić S Viktorom Žmegačem možete pročitati u Vjesniku, 3. listopada 2009., str. 52-53. Tekst je dostupan i u HTML formatu.


Klikni za povratak

Pregled