Odjeci

16.04.2010.

HINA

U Zagrebu iznenada preminuo Branimir Donat

slika
Književni kritičar, esejist, publicist, prevoditelj i nakladnik Branimir Donat sinoć je iznenada preminuo u 76. godini u svom domu u Zagrebu, doznaje se u Hrvatskom društvu pisaca.

Branimir Donat, pravim imenom Tvrtko Zane rođen je 1934. u Zagrebu. Bio je urednik u Nakladnom zavodu Matice hrvatske, a radio je i kao profesionalni književnik. Pisao je kolumne i komentare u različitim novinama, a bio je i vrlo aktivan kao urednik u izdavačkoj kući ‘Dora Krupićeva’, u kojoj je objavljivao knjige i autore koji su bili prešućivani i zaboravljeni. Uredio je djela desetak hrvatskih književnika za ediciju Pet stoljeća hrvatske književnosti, a sastavio je između ostaloga i Antologiju hrvatske fantastične proze.

Na hrvatski jezik prevodio je djela francuskog književnika Guillauma Apollinaira. Tijekom književno-kritičarskog djelovanja Branimir Donat otkrivao je nepoznate pisce i njihove zaboravljene knjige, a tiskao je i Crni dossier, knjigu sudskih i inih dokumenata o političkim zabranama djela hrvatske književnosti u razdoblju komunizma. Objavio je, uz ostalo, i knjigu Politika hrvatske književnosti i književnost hrvatske politike.

Donatovu životu i djelu članke su posvetili najveći hrvatski dnevnici. Pročitajte što je u povodu Donatove smrti objavljeno u Vjesniku, Večernjem listu, Novom listu i Slobodnoj Dalmaciji.


Klikni za povratak

Pregled