Obavijesti

Održano svečano predstavljanje 500. broja VIJENCA

»Vijenac se ne povlači po sudovima, u njemu nema senzacija, tekstova koji napadaju profesije kojima hrvatski građani najviše vjeruju, obnaženih tijela muškaraca i žena. Vijenac zato ima probranu publiku koja ne nasjeda na jeftine trikove, on obrađuje, obogaćuje i uzdiže i u njemu je danas sadržan najbolji omjer cijene i kvalitete« (Igor Kanižaj)

Svečano predstavljanje 500. broja Vijenca održano je u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu 7. svibnja. Jubilarni Vijenac predstavili su predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, pjesnik i sociolog Ivan Rogić Nehajev, profesor na Fakultetu političkih znanosti Igor Kanižaj te glavni urednik Vijenca Luka Šeput.

»Nakon 500. brojeva može se reći da je Vijenac danas ozbiljan list za kulturu u kojem se ogleda sva širina naše društvene zbilje«, rekao je Igor Zidić, dodavši da se kroz kvalitetan rad, rasprave i polemike na stranicama Vijenca otvaraju mnogi novi putovi, pri čemu se ne zaboravlja sve dobro što je bilo.Predstavljači jubilarnoga 500. broja Vijenca, Matičina lista za umjetnost, kulturu i znanost: glavni urednik lista Luka Šeput,
sveuč. prof.
Igor Kanižaj, pjesnik i sociolog Ivan Rogić Nehajev te predsjednik MH Igor Zidić (snimio Mirko Cvjetko)Ivan Rogić Nehajev osvrnuo se na Vi(j)enac kroz povijest i njegovih sedam različitih serija koje su prema Rogićevim riječima od 1869. do danas hranili nacionalni kulturni ponos. »Vijenac je kroz svoju povijest afirmirao sociokulturnu projekciju povezanu s izgradnjom hrvatskoga građanstva, dok danas kao novine za umjetnost, kulturu i znanost promiče holističku ustrajnost, daje pogled u cjelinu kakav druge novine koje propagiraju pojedinačne interese nemaju«.

Citirajući čuveni Matošev tekst iz 1913. u kojem je pjesnik iz Pariza poručio da »Vijenac ne smije, ne može i neće propasti jer je jedini naš zbornik u kojem se jasno vidi razvitak naše književnosti i umjetnosti«, Igor Kanižaj izjavio je da novine slične Vijencu u Hrvatskoj danas ne postoje. »Vijenac se ne povlači po sudovima, u njemu nema senzacija, tekstova koji napadaju profesije kojima hrvatski građani najviše vjeruju, obnaženih tijela muškaraca i žena. Vijenac zato ima probranu publiku koja ne nasjeda na jeftine trikove, on obrađuje, obogaćuje i uzdiže i u njemu je danas sadržan najbolji omjer cijene i kvalitete«.

Glavni urednik Vijenca Luka Šeput zahvalio je Matici hrvatskoj, Ministarstvu kulture i Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport na potpori, kao i svim čitateljima, dosadašnjim urednicima i suradnicima. »Ova okrugla obljetnica« zaključio je »podsjeća na impresivnu tradiciju Vijenca, koji je zrcaleći hrvatsku kulturnu sadašnjost postao dijelom hrvatske kulturne povijesti«.

Pregled

datum