Novosti

Petak, 17. ožujka 2023.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Andro Krstulović Opara pozvao na donošenje Zakona o hrvatskom jeziku

Zastupnik u Hrvatskom saboru Andro Krstulović Opara pozvao je danas zastupnike na donošenje Zakona o hrvatskom jeziku kojim bi se, kako je rekao, stvorio pravni okvir i mjere za provedbu očuvanja hrvatskog jezika u 21. stoljeću čime će se osigurati i njegova budućnost.

U svom govoru podsjetio je na „hrabrost jezikoslovaca Matice hrvatske koji su u osvit Hrvatskoga proljeća baš na današnji dan, 17. ožujka 1967. donijeli i objavili Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika usprkos unitarizmu jugoslavenskih komunističkih vlasti i njihovoj namjeri da temeljem Novosadskog dogovora zatru hrvatski jezik uvođenjem srpsko-hrvatskog“, kazao je zastupnik Opara.

Krstulović Opara u nekoliko je navrata već govorio o temi očuvanja jezika. Naglasio je da bi se Zakonom ustanovilo Vijeće za hrvatski jezik sastavljeno od jezikoslovaca i predstavnika mjerodavnih ustanova koji će promišljati, raspravljati i predlagati mjere za očuvanje i razvoj našega jezika.

Podsjetio je na ukidanje Vijeća za normu hrvatskoga jezika u dva navrata, 2000. i 2012. godine. Također je rekao da su ugledni jezikoslovci u Matici hrvatskoj, koja već 181 godinu uči hrvatskom jeziku, izradili Nacrt zakona o hrvatskom jeziku, a koji je 7. studenoga prošle godine podupro i Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU. Stoga smatra da je na zastupnicima u Hrvatskom saboru donijeti toliko potreban zakon.

Cjelovit govor pogledajte u nastavku.

Pregled

datum