Novosti

Utorak, 19. rujna 2023.

Zagrebački nadbiskup sa suradnicima posjetio Maticu hrvatsku

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša posjetio je Maticu hrvatsku gdje se susreo s članovima Predsjedništva najstarije hrvatske kulturne ustanove na čelu s predsjednikom Mirom Gavranom.

Uz nadbiskupa mons. Kutlešu susretu su prisustvovali rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić i direktor Kršćanske sadašnjosti Stjepan Brebrić. Uz predsjednika Matice hrvatske bili su potpredsjednica akademkinja Dubravka Oraić Tolić, potpredsjednik Mario Jareb, gospodarski tajnik Ivica Nuić, književni tajnik Božidar Petrač i poslovna tajnica Ana Preost.  

Prilikom susreta predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran upoznao je nadbiskupa i suradnike s Matičinim aktivnostima proteklih mjeseci, od osnivanja novih ogranaka do pokretanja tribina te jačanja članstva. Jedna od tema o kojima je Gavran izvijestio nadbiskupa je i Matičina inicijativa za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku. Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša zahvalio je na pozivu u Maticu hrvatsku te je iskazao podršku inicijativi za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku i ostalim Matičinim naporima za promicanje i očuvanje hrvatskog jezika i kulture.

Tijekom susreta dotaknute su brojne zajedničke teme i dodirne točke na kojima može počivati konkretna suradnja, od promicanja hrvatskog jezika i kulture u hrvatskim katoličkim misijama, suradnje na području visokog obrazovanja, kao i nakladništva. Obje strane složile su se kako su aktivnosti Zagrebačke nadbiskupije i Matice hrvatske komplementarne i međusobno se nadopunjuju. U idućem razdoblju dvije će institucije zaključke ovoga sastanka pretvoriti i u konkretne ideje i projekte na korist hrvatskog naroda, u domovini i izvan nje.

Pregled

datum