Novosti

Ponedjeljak, 25. srpnja 2022.

Vodstvo Nacionalne federacije američkih Hrvata posjetilo Maticu hrvatsku

Maticu hrvatsku 25. srpnja 2022. posjetilo je vodstvo Nacionalne federacije američkih Hrvata (National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation) na čelu s predsjednikom Steveom Rukavinom. Prilikom posjeta predsjednik MH Miro Gavran i glavni tajnik Marijo Dominiković upoznali su predstavnike NFCACF-a s poviješću MH, ulogom u hrvatskom društvu, njezinim djelovanjem, kao i budućim planovima dok je Steve Rukavina predstavio aktivnosti institucije kojoj je trenutno na čelu. Uz predsjednika Rukavinu, Maticu su posjetili i član uprave NFCACF-a Ron Zivic te Nena Komarica.

S velikim zadovoljstvom razgovaralo se o obje organizacije te je naglasak stavljen na suradnju u čijem bi fokusu bili mladi američki Hrvati i jačanje njihove povezanosti s domovinom njihovih predaka. Također je bilo riječi o načinima kako stvoriti pretpostavke da hrvatska kulturna baština bude dostupnija Hrvatima u SAD-u. U tom smislu Matičin predsjednik upoznao je predstavnike Hrvata iz SAD-a s aktivnostima koje Matica poduzima u cilju objave više informacija o svom radu kao i povećanju svojih izdanja na stranim jezicima, osobito na engleskom. "S obje strane potrebno je ulagati puno truda kako bi se u budućnosti pronalazili zajednički modeli suradnje, a na zajedničku dobrobit Hrvata u zemlji i u SAD-u", zaključeno je na kraju susreta.

Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCACF) krovna je udruga američkih Hrvata koja promiče hrvatsko-američke odnose i interese te je dala velik doprinos ostvarenju neovisnosti Republike Hrvatske kao i tijekom procesa pristupanja Republike Hrvatske NATO savezu na čemu su im predstavnici Matice hrvatske posebno zahvalili.

Pregled

datum