Novosti

Četvrtak, 21. rujna 2023.

Vijenac proslavio 30 godina od obnove

U Matici hrvatskoj 20. rujna svečano je obilježeno 30 godina (1993-2023) od obnove lista za kulturu, umjetnost i znanost Vijenac.

Prigodne riječi uvodno su uputiti predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, glavni urednik Vijenca Goran Galić i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek.

Uz predstavljanje obljetničkog broja Vijenca održan je i mini panel na kojem su sudjelovali komunikacijski stručnjak Božo Skoko, dugogodišnja Vijenčeva kolumnistica i Matičina autorica Nives Opačić, glavni urednik Goran Galić i lektorica Saša Vagner koja je lektorirala svih dosadašnjih 770 brojeva.

Uz panel, u atriju Matice hrvatske postavljena je izložba 30 godina novog Vijenca 1993–2023. koja vodi kroz minulo razdoblje. Na otvaranju izložbe o Vijencu iz vizure likovne umjetnosti kratko su progovorili povjesničar umjetnosti Dino Milinović i dizajner Marin Balaić. Kao gosti proslave izvedbom nekoliko prigodnih skladbi nastupilo je Prljavo kazalište. 

Književni list za umjetnost, kulturu i znanost Vijenac u okrilju Matice hrvatske obnovljen je na Božić 1993. na tragu slavnog Šenoina Vienca iz 19. stoljeća. Kao dvotjednik redovito donosi relevantne vijesti iz svijeta kulture, umjetnosti, znanosti, kritike kazališnih predstava i koncerata, kolumne, ulomke rukopisa romana vodećih pisaca, novu poeziju, prikaze novih izdanja strane i domaće književnosti, i dr. U Vijenčeve suradnike ubrajaju se najpoznatiji hrvatski književnici, pjesnici, sveučilišni profesori, novinari i drugi. Uz odavanje priznanja prethodnim suradnicima, proslava 30. obljetnice novog Vijenca bit će prilika za druženje s umjetnicima i Vijenčevim autorima, a ujedno i prisjećanje na tada nove početke lista slavne prošlosti.

Pregled

datum