Novosti

Srijeda, 10. srpnja 2024.

U Mostaru osnovano Vijeće Matice hrvatske u Bosni i Hercegovini

U  Mostaru je 8. srpnja održana utemeljiteljska skupština Udruge ''Vijeće Matice hrvatske'' u Bosni i Hercegovini na kojoj je za predsjednika toga Vijeća izabran potpredsjednik Matice hrvatske Damir Zorić.

Cilj je Vijeća Matice hrvatske u BiH okupiti tamošnje Matičine ogranke kako bi zajedničkim snagama ostvarili velike projekte od strateškog značenja za Hrvate u BiH, a što pojedinačni ogranci sami nisu u mogućnosti. Primjer je takva projekta nastavak izdavanja edicije Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga.

Skupštini su, kao utemeljitelji, prisustvovali predstavnici Ogranaka Matice hrvatske u Bosni i Hercegovini: predsjednica Ružica Hrnjkaš Živković iz Kupresa, predsjednik Mario Bušić iz Gruda, potpredsjednik Jakov Križanović iz Viteza, potpredsjednik Ljubo Krmek iz Stolca, predsjednik Gojko Jelić iz Širokog Brijega, predsjednik Ivan Prce iz Čapljine, predsjednik fra Ćiril Lovrić iz Livna, predsjednica Ljerka Ostojić iz Mostara, predsjednik Željko Vukić iz Orašja, predsjednik Blago Kovač iz Posušja i predsjednik Perica Jukić iz Žepča. Također, skupštini su prisustvovali i Ivica Nuić i Damir Zorić, članovi Predsjedništva i Glavnog odbora Matice hrvatske. Iako nisu prisustvovali službenom utemeljenju, osnivanje Vijeća MH u BiH izjavom su podržali i predstavnici Ogranaka Matice hrvatske u Sarajevu, Bugojnu i Banjoj Luci.

Utemeljiteljskoj skupštini prisustvovao je veliki broj uzvanika iz javnog, znanstvenog i kulturnog života, među kojima i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH akademik Mladen Bevanda, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, direktor Hrvatske Pošte Mostar Mate Rupčić, generalni direktor JP Elektroprivreda HZ HB Drago Bago, direktor HT Eroneta Goran Kraljević, akademik Josip Muselimović, direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković te ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta BiH Ivan Vukoja.

Radnim predsjedništvom i Osnivačkom skupštinom predsjedavao je gospodarski tajnik Matice hrvatske Ivica Nuić koji je pozdravio nazočne i zahvalio na iscrpnom radu i doprinosu onima koji su omogućili ostvarenje ovog značajnog skupa koji ostvaruje zajedništvo Matičara te objedinjuje težnje ka istraživačkom, razvojnom i promotivnom radu Matice, te promicanju narodnog i kulturnog identiteta na području umjetničkog, znanstvenog, duhovnog, gospodarskog i javnog života. 

Prigodnim riječima obratili su se i gosti, akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Nakon njega pozdravni govor i riječi podrške uputio je Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru.

U radnom dijelu Utemeljiteljske skupštine donesena je odluka o osnivanju Udruge „Vijeće Matice hrvatske“ u Bosni i Hercegovini. Za predsjednika Predsjedništva izabran je Damir Zorić. Uz predsjednika izabrana su još dva člana Predsjedništva. Za potpredsjednicu je imenovana Ružica Hrnjkaš Živković i za potpredsjednika Jakov Križanović. Predsjednikom Skupštine Vijeća postao je Ivica Nuić.

Završnu riječ preuzeo je izabrani predsjednik Predsjedništva Udruge Damir Zorić te se okupljenima obratio prigodnim riječima. Ukazao je na značaj Matice hrvatske kroz povijest istaknuvši jedinstvo Matice hrvatske kao najstarije hrvatske kulturne ustanove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini osnovane 1842. u Zagrebu. Istaknuo je da su ogranci Matice hrvatske mladice na toj lozi koja raste već 183 godine. Govorio je o ključnim projektima koji bi trebali biti temelj proučavanja i afirmacije hrvatskog identiteta u BiH i na kojima će ova Udruga raditi. Srdačno je zahvalio na izboru i pozvao sve ogranke na predan rad u ostvarivanju svrhe i ciljeva Matice hrvatske.

Osnivanjem Vijeća Matice hrvatske u BiH stvoreni su preduvjeti za sustavnu skrb i proučavanje kulture hrvatskoga naroda u BiH što su mnogi predstavnici ogranaka i uvaženi gosti pozdravili i ocijenili iznimno važnim događajem.

 

Pregled

datum