Novosti

Petak, 14. lipnja 2024.

U Matici hrvatskoj od 6. do 9. lipnja održan je Treći festival knjige

U Matici hrvatskoj od 6 do 9. lipnja održan je Treći festival knjige pod sloganom Matica dobrih knjiga. Uz predstavljanja novih naslova Matičinih ogranka iz svih dijelova Lijepe Naše, na Festivalu su sudjelovali i ogranci iz BiH, kao i gosti: nakladničke kuće Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska sveučilišna naklada, Hrvatski institut za povijest, a ove godine i Kršćanska sadašnjost i Naklada Ljevak.

Festival su svojim pozdravnim govorima 6. lipnja otvorili predsjednik Matice hrvatske akademik Miro Gavran i predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Nikola Plečko (Nik Titanik). U Godini Marka Marulića ovogodišnji Festival započeo je predstavljanjem trećeg sveska Marulićevih djela u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti – Latinska moralnopoučna i teološka proza, koji je priredio Bratislav Lučin. Radi se o reprezentativnom izboru iz Marulićevih renesansnih proznih uspješnica o kojima su govorili urednik izdanja Ivan Lupić sa Sveučilišta u Rijeci i Lahorka Plejić Poje sa Sveučilišta u Zagrebu.

  

Svojim nastupom svečano je otvaranje uveličala i Policijska klapa Sveti Mihovi, a nakon službenog dijela programa članovi Hrvatskog društva karikaturista Davor Trgovčević, Milan Lekić Lex i Krešimir Kveštek svim zainteresiranim posjetiteljima omogućili su crteže brzopoteznih portretnih karikatura.

 

Prethodno je u Matičinoj Galeriji otvorena Međunarodna izložba karikatura u organizaciji Matice hrvatske i Hrvatskog društva karikaturista kao najava tradicionalne 29. Međunarodne izložbe karikatura Zagreb 2024. koja će u studenom biti postavljena i otvorena u Kući karikature Oto Reisinger. Tema izložbe je "Književnost u karikaturi", rekao je potpredsjednik HDK-a Davor Trgovčević.

 

Osim u predstavljanjima novih izdanja, tijekom četiri festivalska dana, posjetitelji su u dvorištu Matičine Palače mogli uživati u koncertima (duo Tomi i Rogi), Večeri poezije (OMH u Hrvatskoj Kostajnici – Dragec Galić-Hanzek: Trajanje i OMH u Vukovaru – Dubravko Duić Dunja: Tu gdje Slavonija namiguje na Srijem, ali i „Doručku s pjesnicima“ (DHK - pjesnikinja Josipa Gogić i Matica hrvatska: pjesnik Božidar Brezinščak Bagola).

Ukupno je održano 28 predstavljanja, od kojih valja izdvojiti ponovljeno izdanje Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić (OMH u Ogulinu), monografiju Bioraznolikost Koprivničko-križevačke županije Radovana Kranjčeva (OMH u Koprivnici), slikovnicu Mala medicina (OMH u Mostaru). Gosti su predstavili dva prozna teksta Miguela de Cervantesa Saavedre: Brak na prijevaru / Razgovor pasa (Disput), Povijest zagrebačkog sporta Damira Škarpe (Alfa).Krešimir Dabo bavio se idejama brendiranja nacionalnog identiteta temeljenog na tradicijskom nasljeđu u knjizi Iza i ispred pozornice (Naklada Ljevak). O Zborniku Biografija, hagiografija, karizma. Funkcionalizacija teksta u hrvatskim i europskim redovničkim zajednicama govorili su s Fakulteta hrvatskih studija, a o tomu kako je Živjeti u Kotoru u 18. stoljeću s Hrvatskog instituta za povijest. Prve prikaze Kristova rođenja u umjetnosti na primjeru rimskih sarkofaga 4. stoljeća na Festivalu predstavila je Hrvatska sveučilišna naklada, a Kršćanska sadašnjost novu knjigu don Antona Šuljića Ni tamjan, ni dogmatika. Matica hrvatska na trećem je Festivalu predstavila nova izdanja: Tumačeva priča i druge novele (Ranko Matasović), zbirku priča Nulta tolerancija i druge priče (Ratko Cvetnić) te povijesni roman Hram oblaka (Davor Velnić).

Treći festival knjige u Matici hrvatskoj poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, sponzori i donatori: Hrvatska pošta, HPB, Janaf, Lura Grupa, Orbico, Podravka, Plinacro i Zagrebačka pivovara. Partner Festivala: Hrvatsko društvo karikaturista.

Fotografije možete pogledati u nastavku.


PROGRAM FESTIVALA

Pregled

datum