Novosti

Ponedjeljak, 1. srpnja 2024.

U Kutjevu osnovan novi ogranak Matice hrvatske

U Kutjevu je 14. lipnja održana Osnivačka skupština novog ogranka Matice hrvatske u tom gradu. Za predsjednicu Ogranka izabrana je gđa Ljiljana Bernatović-Markota koja je zahvalila svim članovima na ukazanom povjerenju te poželjela svima dobrodošlicu na skupštinu. Osim toga, ukratko je predstavila program rada novoosnovanog ogranka.

U uvodom dijelu skupštine nazočnim članovima i gostima – predstavnicima Ogranaka Matice hrvatske u Osijeku, Orahovici i Požegi, kao i nazočnim predstavnicima udruga Grada Kutjeva, obratio se idejni osnivač ogranka Andrija Bošković.

Član Glavnog odbora MH Ivica Završki istaknuo je važnost Matice hrvatske koja djeluje na svim kulturnim razinama naglašavajući vrijednost nacionalnog bića i identiteta. Matica hrvatska djeluje i izvan RH, primjerice u Bosni i Hercegovini, u Bugojnu i Banjoj Luci te je rekao da se osniva sve više ogranaka u Hrvatskoj. Izrazio je zadovoljstvo što je nakon 16 godina pokušaja usvojen u Hrvatskom saboru Zakonu o hrvatskom jeziku čiji je inicijator bila  Matica hrvatska. Zaželio je uspješan rad Ogranku MH u Kutjevu kao i Predsjedništvu, da što uspješnije djeluje u svojoj sredini, ali i šire.

Pozdrave su uputili i bivši predsjednik Ogranka MH u Orahovici Zorislav Milković i predsjednica Ogranka MH u Požegi Anita Katić. Oboje su zaželjeli uspješan rad Ogranku MH u Kutjevu i pozvali na međusobnu suradnju.

Umjetnički dio programa izveli su članovi KUD-a „Bektež“ iz Bekteža i kutjevački pjesnik Mirko Cenbauer, kao i glazbeni duo Marko Kraljević i Gorana Jugović, također, članova novog ogranka.

Pregled

datum