Novosti

Petak, 10. lipnja 2022.

Predsjedništvo Matice hrvatske sastalo se s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva Napredak Sarajevo

U kontekstu godine u kojoj obje udruge slave svoje obljetnice utemeljenja – Hrvatsko kulturno društvo Napredak 120. obljetnicu, a Matica hrvatska 180. obljetnicu, razgovaralo se o njihovoj povijesti, ustroju i programima, a naglasak je sastanka bio na promišljanju o modelima njihove suradnje.

U Matici hrvatskoj održan je sastanak vodstva dviju temeljnih hrvatskih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Predsjedništvo Matice hrvatske sastalo se s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva Napredak Sarajevo. Sastanku su iz Predsjedništva Matice hrvatske prisustvovali predsjednik Miro Gavran, potpredsjednica Dubravka Oraić Tolić, potpredsjednik Mario Jareb, glavni tajnik Marijo Dominiković, gospodarski tajnik Ivica Nuić i književni tajnik Božidar Petrač, a iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak predsjednik Nikola Čiča, dopredsjednici Miroslav Landeka i Dražen Vikić-Topić, ujedno i potpredsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu i Vanda Babić Galić, članica Središnje uprave HKD Napredak i posebna savjetnica ministra vanjskih i unutarnjih poslova RH Gordana Grlića Radmana.

U kontekstu godine u kojoj obje udruge slave svoje obljetnice utemeljenja – Hrvatsko kulturno društvo Napredak 120. obljetnicu, a Matica hrvatska 180. obljetnicu, razgovaralo se o njihovoj povijesti, ustroju i programima, a naglasak je sastanka bio na promišljanju o modelima njihove suradnje. HKD Napredak ima 63 podružnice i 3 povjerenstva i više od četiri tisuće članova, a Matica hrvatska 126 ogranaka i više od četiri tisuće članova. Obje udruge djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva te je njihovo djelovanje usmjereno na bavljenje kulturom, umjetnošću, znanošću i gospodarstvom.

Na sastanku se posebno razgovaralo o umrežavanju između Matičinih ogranaka i podružnica HKD Napredak. Dogovorena je suradnja na zajedničkoj promociji hrvatske književnosti i kulture u Bosni i Hercegovini.

Razgovaralo se i o stanju Hrvata u Bosni i Hergecovini i o važnosti predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini te o manjkavosti sadašnjeg izbornog zakona koji ne jamči ravnopravnost konstitutivnih naroda. Na tragu apela koji je Matica hrvatska uputila svjetskim čelnicima za ravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini u kojemu inzistira da Hrvati sami u BiH biraju svoje predstavnike u domove naroda i člana Predsjedništva i na tome da se niti jedna važna odluka ne može donijeti bez konsenzusa svih triju ravnopravna naroda, Matica hrvatska i HKD Napredak dogovorili su da će sastaviti i javnosti uputiti zajednički proglas u povodu predstojećih izbora.

Predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča pozvao je Predsjedništvo Matice hrvatske u posjet Središnjici Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu, a predsjednik Miro Gavran pozvao je predstavnike HKD Napredak na osnivačku skupštinu Ogranka Matice hrvatske u Vitezu, koja će se održati 21. lipnja 2022, te je naglasio da se planira i osnivanje ogranaka Matice hrvatske u Ljubuškom i Banjoj Luci.

HKD Napredak, temeljna je kulturna ustanova bosanskohercegovačkih Hrvata, a njezin je cilj očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti u Bosni i Hercegovini i promocija hrvatske kulturne baštine. Nastao je iz dviju udruga koje su Mostaru i Sarajevu osnovane 1902. godine s ciljem pomaganja darovitim đacima i studentima u Bosni i Hercegovini. Kroz godine svoje je  djelovanje proširio na kulturu, znanost i sport, no osnovna djelatnost HKD Napretka osiguravanje je sredstava za njegov Fond za stipendiranje “Ivo Andrić – Vladimir Prelog” iz kojega Društvo financira studente preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija.

Tekst i fotografije: Ida Hitrec

 

 

Pregled

datum