Novosti

Ponedjeljak, 13. svibnja 2024.

Posljednji pozdrav matičaru akademiku Luki Paljetku

U nedjelju, 12. svibnja 2024. nakon teške bolesti preminuo je akademik Luko Paljetak. Pjesnik, dramatičar, prozaik, prevoditelj, lutkar i slikar, pripadao je uskom krugu najčitanijih i najplodnijih suvremenih hrvatskih književnika u domovini i inozemstvu.

Akademik Luko Paljetak rođen je u Dubrovniku 19. kolovoza 1943. Osmogodišnju školu te petogodišnju Učiteljsku školu i dva semestra Pedagoške akademije završio je u Dubrovniku. Slavistiku te engleski jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru (1968). Nakon toga radio je kao redatelj i dramaturg u Kazalištu lutaka Zadar, a zatim ako asistent na Katedri za noviju hrvatsku književnost i Katedri za svjetsku književnost na Filozofskome fakultetu u Zadru (1973‒1978). Disertacijom Književno djelo Ante Cettinea doktorirao je 1992. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (od 1997) te dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (od 2001); zajedno s Umbertom Ecom postao je prvim inozemnim članom Akademije ruske književnosti u Moskvi (2011), a član je i Slavenske akademije sa sjedištem u bugarskoj Varni (od 2016) te Europske akademije Leonardo da Vinci sa sjedištem u francuskom Antibesu (od 2017). Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske od (1968) te niza drugih književnih, umjetničkih i znanstvenih društava.

Autor je više desetaka pjesničkih zbirki i drugih književnih djela te književnoznanstvenih, povijesnoumjetničkih i likovnih monografija. Prevodio je s engleskoga, slovenskoga, talijanskoga, francuskoga, ruskoga i španjolskoga jezika. Održao je i više samostalnih izložbi slika. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Priređivač je i urednik niza rukopisa hrvatskih književnika, za Matičinu ediciju Stoljeća hrvatske književnosti priredio je dva sveska Vojnovićevih izabranih djela, u posljednjih nekoliko godina objavio je knjigu Književni pretinci, studije i oglede iz svjetske književnosti Kroz strane stranice, prijevod poeme Perla i dr., a sudjelovao je i u brojnim događanjima u Središnjici Matice hrvatske, kao i u ograncima.

U Ogranku Matice hrvatske u Dubrovniku akademik Paljetak surađivao je od samih početaka, 90-ih godina prošloga stoljeća. Drugo ime Ogranka bilo je Luko Paljetak. Bio je u uredništvu časopisa Dubrovnik, a najveći dio izdanja činile su upravo njegove knjige, prepjevi, prijevodi, knjige pjesama i proze. Jedan od najprodavanijih naslova bio je Moj Dubrovnik, u kojem vrlo emotivno piše o svom Gradu. Njegovim odlaskom i u Ogranku i u Gradu Dubrovniku ostat će ogromna praznina jer je bio sve i svuda u najpozitivnijem smislu – bio je erudit, znalac dubrovačke povijesti u najširem smislu riječi, što je na koncu bilo vidljivo i u listu Vijenac u kolumnama  koje je pisao. Do detalja je proučio ritam života i s njim ukorak živio.

Matica hrvatska zahvalna je svomu dugogodišnjem članu na iznimnomu doprinosu i ponosna što je imala čast surađivati s vrhunskim hrvatskim pjesnikom, urednikom, prevoditeljem i renesansnim eruditom. Počivao u miru!

Biografija

Snimio Mirko Cvjetko

Pregled

datum