Novosti

Četvrtak, 6. srpnja 2023.

Održan Drugi festival knjige u MH "Matica dobrih knjiga" od 29. lipnja do 2. srpnja

Pod sloganom "Matica dobrih knjiga" u dvorištu Palače Matice hrvatske od 29. lipnja do 2. srpnja održan je Drugi festival knjige. Uz predstavljanje novih naslova dvadeset i jednog Matičina ogranka, na Festivalu su sudjelovali i ogranci iz BiH, kao i gosti: nakladničke kuće Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska sveučilišna naklada. 

Svečano otvaranje Festivala održano je uz predstavljanje Izabranih djela Vesne Parun I. i II., iz edicije Stoljeća hrvatske književnosti, a njezine pjesme interpretirala je dramska umjetnica Branka Cvitković. Izabrana djela predstavljali su književni tajnik Matice hrvatske Božidar Petrač i redaktorica Nataša Debogović. Prigodnim riječima na početku Festivala obratio se predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran izrazivši dobrodošlicu te je kazao da je Matica uvijek bila kuća koja njeguje hrvatsku kulturu i jezik i mjesto susreta nakladnika, ogranaka i gostiju. 

“Ovo je mjesto u kojem su dobrodošli svi kvalitetni nakladnici, naši ogranci i gosti. Mjesto na kojem nastojimo promovirati manje nakladnike s ne manje značajnim izdanjima koje vrlo često premašuje lokalno značenje. Više od 80% nakladničkih kuća smješteno je u Zagrebu, te upravo naši ogranci pridonose tome da cijela Hrvatska, a i Bosna i Hercegovina budu bogatije za vrijedna izdanja znanstvenih i beletrističkih knjiga, koje nije lako pronaći u knjižarama”, rekao je predsjednik MH Gavran.

Festival je otvorila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek iskazavši podršku Festivalu, a posebno je istaknula otvaranje prema korisnicima najrazličitijih profila kao i otvaranje prema gostima iz nakladničkog sektora. Ovom je prilikom podsjetila i kako je Vlada Republike Hrvatske dala punu potporu inicijativi donošenja Zakona o hrvatskom jeziku čiji će tekst uskoro biti upućen u javnu raspravu. 

“U Ministarstvu kulture i medija posebno cijenimo što svojim ograncima diljem Hrvatske, ali i u susjednim zemljama gdje žive autohtone hrvatske zajednice, Matica hrvatska pridonosi decentralizaciji kuture, osnažuje participaciju građana i ruši stereotip o kulturnom centru i periferiji. Sve te aktivnosti prodonose cilju da Matičina Središnjica i njezini ogranci postanu referentne kulturne točke koju mogu zadovoljiti potrebe korisnika 21. stoljeća”, rekla je ministrica Obuljen Koržinek. 

Tijekom četiri festivalska dana, posjetitelji su u dvorištu Matičine Palače uživali u koncertima Klape Stine, Nikice Polegubića na gitari te večerima poezije uz nastup dramskog  umjetnika Joška Ševe (OMH u Križevcima) i maturanta Glazbene škole Pavla Markovca Nikola Deleruea te u izložbi Književnici i književnost u karikaturi u Galeriji Matice hrvatske. Najboljim radom proglašena je karikatura Frane Cebala Književnik Luko Paljetak, drugo mjesto pripalo je Miroslavu Georgijevskom (Republika Sjeverna Makedonija) za karikaturu Miroslav Krleža, a treće mjesto Nik Titanik - Koja budala još danas čita knjige?

Od promoviranih naslova valja izdvojiti novu knjigu Nives Opačić Rakova djeca, Zbornik I. međunarodne znanstveno-stručne konferencije Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma Fakulteta hrvatskih studija, Književnost ili prosvjetiteljstvo – komparatističke studije o književnosti i kulturi XVIII. stoljeća (Hrvatska sveučilišna naklada), zbirku Josipe Dragičević, One (Društvo hrvatskih književnika). Hrvatski institut za povijest predstavio je knjigu Za naše junake... Rad dobrotvornih društava grada Zagreba u Prvom svjetskom ratu dok su prijevod dva naslova Mihajla Mihajloviča Kocjubinskog Fatamorgana i Sjene zaboravljenih predaka predstavili Matica hrvatska i Disput. 

Ovogodišnji Festival okupio je više od 30 izlagača i 21 različito izdanje ogranaka iz Lijepe Naše i BiH koji su predstavili svoja vrijedno i bogato izdavaštvo te pokazali raspon i vrijednost koju nose za sredine u kojima djeluju. Izdvajamo Fenomen glagoljice (OMH u Zadru), Lirski referendum: I stihovi dišu (OMH u Križevcima), Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka (II. dopunjeno izdanje) OMH u Gospiću, monografiju Drago Jančić (OMH u Zaprešiću) i dr.

Na zatvaranju Festivala u nedjelju, 2. srpnja nakladnička kuća Alfa predstavila je knjigu Mate Marasa Komedija od života, a Matica hrvatska novu knjigu Pavla Pavličića Općinski pjesnik.

Predstavljanja su moderirale Zrinka Turalija i Tamara Džebić Šaljan. Drugi festival knjige u Matici hrvatskoj poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb te brojni sponzori i donatori: Hrvatska pošta, JANAF, Hrvatska poštanska banka, HEP, Plinacro, Končar, LNG Hrvatska i Hrvatske autoceste. Medijski su pokrovitelji Večernji list, Hrvatska katolička mreža i Vijenac.

Cijelu fotogaleriju s Drugog festivala knjige možete pogledati u nastavku na poveznici.

 

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Foto: Mirko Cvjetko


Pregled

datum