Novosti

Ponedjeljak, 22. svibnja 2023.

Odgovor na novinarske upite vezan za prostor u kojem djeluje Ogranak Matice hrvatske u Splitu

Slijedom novinarskih upita vezanih za zakup prostora u Marmontovoj ulici u kojem djeluje Ogranak Matice hrvatske u Splitu, Matica hrvatska daje sljedeći odgovor.

Prošloga mjeseca, točnije 25. travnja predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran uime Predsjedništva Matice hrvatske uputio je dopis splitskom gradonačelniku gospodinu Ivici Puljku, a koji je ostao bez odgovora.  

Naime, izaslanstvo Predsjedništva Matice hrvatske i Ogranka Matice hrvatske u Splitu u rujnu prošle godine upoznalo je gradonačelnika s činjenicom da je Ugovor o zakupu prostora u kojem djeluje Matičin splitski ogranak istekao 31. prosinca 2021. i da ga tadašnji predsjednik Ogranka u okolnostima pandemije nije uspio na vrijeme produžiti na što je gradonačelnik obećao da će se zauzeti da Ogranak i nadalje ostane na toj lokaciji, primjerenoj najstarijoj hrvatskoj kulturnoj instituciji.

Unatoč tomu, Ogranak Matice hrvatske u Splitu dobio je obavijest gradske pročelnice gospođe Maje Đerek da ne ispunjava uvjete za sklapanje novoga ugovora o zakupu pod istim uvjetima, pozivajući se na ekonomske parametre te sugerira da se natječe s drugim ponuđačima. To je konsterniralo članove Ogranka, kao i one u Središnjici. Držeći se toga načela pročelnica Đerek bi sutra mogla staviti na dražbu i Splitsku katedralu, stadion na Poljudu i Hrvatsko narodno kazalište Split, uz tvrdnju da nisu komercijalno isplativi, pa će ih iznajmiti onima koji su spremni platiti više. U tom i takvom natjecanju kultura uvijek gubi.

U dopisu je predsjednik Matice hrvatske zamolio splitskog gradonačelnika da svojim autoritetom gradonačelnika drugoga najvećeg grada u našoj zemlji ne dopusti da se Matica hrvatska u Splitu tretira na neprimjeren način. Među članstvom nemali je broj onih koji su zbog članstva i djelovanja u Matici hrvatskoj završili na robiji. U slučaju izbacivanja Ogranka iz prostora u Splitu to bi i oni i njihove obitelji doživjeli kao oživljavanje starih trauma. Osim toga, Ogranak Matice hrvatske u Splitu devedesetih godina uložio je znatna sredstva (oko 70.000,00 eura) u opremanje toga prostora u Marmontovoj ulici.

Za uređenje prostora, Ogranku su dodijeljena županijska sredstva koja moraju potrošiti do kraja godine, a gospođa Đerek ga prisiljava da se umjesto time bavi solemniziranim dopisima o napuštanju prostora, umjesto kulturnom djelatnošću na volonterskoj razini.

U dopisu je također naglašeno da Matica hrvatske vjeruje da je jasno kako u takvim okolnostima nikako ne može napustiti taj prostor jer Ogranak Matice hrvatske u Splitu ispunjava sve svoje obveze. Stoga moli da gradonačelnik snagom svoje funkcije uzme u zaštitu Ogranak Matice hrvatske u Splitu, jer će time zorno pokazati i dokazati da mu je stalo do hrvatske kulture, znanosti, obrazovanja i tradicije.

Pregled

datum