Novosti

Srijeda, 1. lipnja 2016.

NATJEČAJ ZA POLAZNIKE V. FILOZOFSKE ŠKOLE MATICE HRVATSKE

Slijedom višegodišnje uspješne tradicije Matica hrvatska i u 2016. godini nastavlja s održavanjem svoje Filozofske škole sa svrhom da nadarenim i perspektivnim studentima i doktorandima filozofije pruži dodatno izvannastavno obrazovanje. Osobitost Filozofske škole je prije svega specifičan način rada, teško izvediv u standardnim okvirima sveučilišne nastave. Škola se odvija cjelodnevno u manjem krugu sudionika, što omogućuje koncentriran i intenzivan rad. Osnova za razmatranje i raspravu teme u pravilu je jedan od klasičnih i središnjih tekstova povijesti filozofije. Voditelji i pozvani predavači u uvodnim predavanjima izlažu i tumače ključne odlomke teksta i/ili osnovne filozofijske probleme sadržane u njemu. Nakon pojedinačnih izlaganja slijedi opširna i temeljita rasprava sadržaja. Posljednja dva dana rada posvećena su svestranoj raspravi iznesenih teza, praćenoj podrobnom analizom i interpretacijom tekstova na kojima se teze zasnivaju, svagda u izvornoj verziji kojom su pisani, uz konzultaciju hrvatskog prijevoda ukoliko postoji.

V. Filozofska škola MH bit će u suradnji s Katoličko-bogoslovnim fakultetom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera održana u Đakovu od 5. do 11. rujna 2016. Rad Škole odvijat će se pod naslovom „Uvod u spekulativno mišljenje: G.W.F. Hegel, Fenomenologija duha – Predgovor“.

Odabranim studentima i doktorandima (najviše deset) bit će stipendijom Matice hrvatske i Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Đakovu pokriveni troškovi puta, smještaja i boravka u Đakovu za vrijeme trajanja Škole. Na natječaj se mogu prijaviti studenti posljednjih godina preddiplomskog studija, studenti diplomskog studija i doktorandi filozofije s prosjekom ocjena iz filozofskih kolegija iznad 4,0. Prednost pri izboru imat će pristupnici sa znanjem njemačkoga jezika.

U pisanoj prijavi za natječaj treba navesti:
- vrstu i godinu studija
- prosjek ocjena
- svjetske i klasične jezike koje pristupnik poznaje

Uz prijavu treba priložiti:
-   kraći životopis
-   preporuku 2 nastavnika na studiju koji pristupnik pohađa
-   obrazloženje interesa za ovogodišnju temu Škole (od jedne do dvije kartice teksta)

Prijavu s prilozima i kontakt-adresom treba dostaviti elektronički na e-mail mcvjetko@matica.hr ili poštom na adresu: Matica hrvatska, za Filozofsku školu, Ulica Matice hrvatske 2, 10000 Zagreb, do 30. lipnja 2016. Voditelji Filozofske škole prof. dr. Damir Barbarić, prof. dr. Igor Mikecin, dr. sc. Petar Šegedin i prof. dr. Ozren Žunec održat će po potrebi tijekom srpnja u Palači Matice hrvatske u Zagrebu razgovor s pristupnicima odabranima u širi izbor. O terminu eventualnih razgovora kandidati će biti pravodobno obaviješteni. Popis odabranih kandidata bit će objavljen do 20. srpnja 2016.

Matica hrvatska će polaznicima nakon završetka programa izdati potvrdu o pohađanju Škole.

Pregled

datum