Novosti

Petak, 14. svibnja 2021.

Na sjednici Odjela za jezikoslovlje Matice hrvatske 11. svibnja 2021. izabran novi pročelnik Igor Marko Gligorić

Na sjednici Odjela za jezikoslovlje Matice hrvatske 11. svibnja izabran je novi pročelnik Odjela – dr. sc. Igor Marko Gligorić, poslijedoktorand pri Katedri za hrvatski standardni jezik Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Na tome je mjestu naslijedio dosadašnju pročelnicu dr. sc. Jasnu Šego nakon njezina dva mandata. Profesorica Šego uvodno je istaknula  vrijedne aktivnosti Odjela te suradnju s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Pedagoškim fakultetom u Osijeku, Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Strojarskim fakultetom te sa zagrebačkim srednjim i osnovnim školama te je na suradnji zahvalila svima koji su sudjelovali u aktivnostima Odjela.

Novoizabrani je pročelnik predstavio program svojega rada koji će se temeljiti na popularizaciji jezikoslovlja, kroatistike i Matice hrvatske. Jednom godišnje organizirat će se skup ili blok predavanja, poticat će se suradnja s drugim odjelima i s ograncima Matice hrvatske, organizirat će se okrugli stol o Kurikulu, na kojemu će se nakon rasprave oblikovati pisani zaključci. U obliku videozapisa koji će se moći pratiti na Matičinim profilima na mrežnim platformama – Facebooku i YouTubeu – pripremat će se predavanja o hrvatskome jeziku iz sinkronijske i dijakronijske perspektive, standardnome jeziku i organskim idiomima. Novi je pročelnik posebno naglasio da će se truditi u rad Odjela uključiti mlade kroatiste i lingviste te studente kroz revitalizaciju već postojećih projekata kakav je, primjerice, Lingvistika s povodom.

Izbor novoga pročelnika podržali su eminentni hrvatski jezikoslovci. Neki od njih iznijeli su i svoje prijedloge za rad Odjela za jezikoslovlje. Dr. sc. Mateo Žagar, profesor s Katedre za staroslavenski jezk i hrvatsko glagoljaštvo Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, pohvalio je što je u programu novoga pročelnika naglasak stavljen na aktualnosti. Usto je istaknuo i važnost zastupljenosti aktivnosti koje se tiču povijesne dimenzije hrvatskoga jezika. Odjel bi, naglasio je, trebao pratiti važne projekte koji se bave tim temama. Akademik Stjepan Damjanović, umirovljeni profesor s Katedre za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo te predsjednik Matice hrvatske od 2014. do 2018, naglasio je važnost suradnje Odjela s ograncima Matice hrvatske i kazao da se Odjel treba baviti problemima koji tište hrvatsku jezikoslovnu zajednicu, no da pritom ne bi smio biti elitistička skupina, nego bi morao biti u službi širega kruga ljudi.

Dr. sc. Jasna Šego, profesorica na Sveučilištu u Slavonskome Brodu, rekla je da su u hrvatskome jezikoslovlju slabije zastupljene teme poučavanja jezika u inozemstvu te da bi se u sljedećemu mandatnome razdoblju Odjel trebao više posvetiti upravo njima.

Ida Hitrec

Pregled

datum