Novosti

Utorak, 13. veljače 2024.

Matica hrvatska obilježila svoj dan i 20 godina ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj

Svečanim koncertom u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 10. veljače Matica hrvatska proslavila je 182. obljetnicu od osnutka (osnovana 10. veljače 1842.) i 20 godina ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj.

Na koncertu su nastupili sudionici ciklusa: Filip Mišković (gitara), Mia Pečnik, (glasovir), sopranistica Monika Cerovčec uz pratnju Renate Hil na glasoviru, Latica Anić, (violončelo) i Noami Konforta (violina). Na programu su bila djela Stjepana Šuleka, Dore Pejačević, Josip Hatzea, Berislava Šipuša i drugih. Uz koncert, u predvorju dvorane priređena je izložba fotografija Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj autora Mirka Cvjetka, organizacijskog voditelja te fotografa toga ciklusa. Umjetnički voditelj ciklusa je Goran Končar.

Ciklus Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj pokrenut je 2003. na inicijativu Gorana Končara i Danijela Marušića s ciljem da se nadarenim mladim glazbenicima omoguće samostalni javni nastupi. Kriterij odabira glazbenika nagrade su osvojene na međunarodnim i državnim natjecanjima te zapaženiji nastupi u Hrvatskoj i inozemstvu, čime se ciklus uklapa u sustav muzičke naobrazbe.

Dosad je u ciklusu nastupilo više od dvije stotine mladih glazbenika, od kojih mnoge danas s ponosom ubrajamo u afirmirane i istaknute glazbene umjetnike među kojima su i Ivo Dropulić, Bruno Vlahek, Marija Kuhar Šoša, Luka Šulić, Aljoša Jurinić, Martin i Ivan Krpan, Zvjezdan Vojvodić i mnogi drugi. Živa koncertna atmosfera, uzbuđenje susreta s novim glazbenim talentima, mlada publika, vrijedna djela hrvatskih i svjetskih skladatelja samo su neke odlike koje ovaj Ciklus određuju kao vrijedan dio kulturnoga života Zagreba i Hrvatske. Umjetnički voditelj ciklusa je Goran Končar, a organizacijski Mirko Cvjetko. Ciklus Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj održava uz potporu Zaklade Adris i Grada Zagreba.  

Snimio Mirko Cvjetko

Pregled

datum