Novosti

Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Izaslanstvo Matice hrvatske posjetilo je Baranju i Beli Manastir

Na poziv predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru Petra Tokića u Belom Manastiru 21. svibnja održane su sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora.

Sjednica Predsjedništva Matice hrvatske u Etnološkom centru baranjske baštine/ snimila Ida Hitrec

Sjednica Glavnog odbora Matice hrvatske u Etnološkom centru baranjske baštine/ snimila Ida Hitrec

Izaslanstvo Matice hrvatske dan prije, 20. svibnja, sastalo se s gradonačelnikom Grada Belog Manastira Tomislavom Robom. Razgovaralo se o suradnji Grada Belog Manastira s kulturnim udrugama i institucijama te o demografskim mjerama koje je pohvalio i član Glavnog odbora MH, poznati demograf akademik Anđelko Akrap.

Izaslanstvo Matice hrvatske na sastanku s gradonačelnikom Grada Belog Manastira Tomislavom Robom/ snimila Ida Hitrec

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran održao je književni razgovor s članovima Kluba čitatelja Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru, a večer je završena prekrasnim koncertom gitarista Srđana Bulata u Župnoj crkvi sv. Martina.

Koncert Srđana Bulata u Župnoj crkvi sv. Martina/ snimila Ida Hitrec

Nakon službenog dijela matičari su obišli Etnološki centar baranjske baštine, u kojemu su sjednice održane, te su se upoznali s materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom etničkih skupina na prostoru Baranje od kraja 19. do polovice 20. stoljeća. Postav, smješten u obnovljenoj staroj kući s trijemom, kroz četiri tematske cjeline prezentira bogatstvo tradicijske kulture u kojemu se očituje prepoznatljivost Baranje.


Obilazak Etnološkog centra baranjske baštine

Članovi Glavnog odbora Matice hrvatske u dvorištu Etnološkog centra baranjske baštine/ snimila Ida Hitrec

Članovi Predsjedništva i Glavnog odbora Matice hrvatske u Vinariji Josić susreli su se s predstavnicima ogranaka Matice hrvatske iz triju županija - iz ogranaka Matice hrvatske u Belišću, Bizovcu, Donjem Miholjcu, Đakovu, Feričancima, Našicama, Valpovu, Vukovaru, Vinkovcima, Osijeku, Požegi, Županji i Orašju. Matičarskom je susretu prisustvovalo 48 predstavnika Matičinih upravnih tijela i ogranaka.


Prestavnici Matičinih upravnih tijela i ogranaka na susretu u Vinariji Josić/ snimila Ida Hitrec

U Baranji, čudesnom prostoru istočne Hrvatske omeđenu dvjema rijekama - Dravom i Dunavom, na sjecištu jugoistočne i srednje Europe, hrvatska je kultura, u dodiru s drugim kulturama, uvijek pokazivala vrijednosti hrvatskoga naroda, čemu pridonose i brojni Matičini ogranci. Taj dragulj Hrvatske pamti teška pustošenja, ratove i razaranja, ali i iznimno kulturno nadahnuće i stvaranja.

Vidikovac Vina Belje/ snimila Ida Hitrec

Izvješće sastavila Ida Hitrec

Pregled

datum