Novosti

Ponedjeljak, 10. srpnja 2023.

Društvo hrvatskih književnika podržalo zajedničku izjavu HAZU i Matice hrvatske

Društvo hrvatskih književnika u potpunosti je podržalo zajedničku izjavu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Matice hrvatske upućenu javnosti 5. srpnja pod naslovom Nastavak srpske jezične i kulturne agresije na Hrvatsku, hrvatski jezik i književnost

Izjavu DHK prenosimo u cijelosti:

Društvo hrvatskih književnika još jednom s indignacijom odbacuje i osuđuje teze srpskih filologa i povjesničara književnosti koji pokušavaju po tko zna koji put prekrojiti granice nacionalnih književnosti na prostoru bivše države, što se nedavno dogodilo na srbističkoj interkadetarskoj konferenciji u Tršiću.
Društvo hrvatskih književnika smatra da su takvi opetovani pokušaji, a poglavito u vezi s dubrovačkom književnošću, tek uzaludan način da se nametnu neznanstveni, iracionalni i besmisleni razlozi u daljnjem provođenju velikosrpske ideologije.
U tome smislu, DHK u potpunosti podržava zajedničku izjavu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Matice hrvatske objavljenu jučer u hrvatskim medijima, napose iskazanu potrebu o pojačanoj skrbi za hrvatski jezik i nacionalnu književnu baštinu.

U Zagrebu 7. srpnja 2023.

Upravni odbor DHK

Izjavu HAZU i Matice hrvatske možete pročitati u nastavku.

Pregled

datum