Novosti

Petak, 29. siječnja 2021.

Digitalno izlaganje Line Malek: MOTIV VODE U BISTRANSKOJ USMENOJ BAŠTINI

video

Digitalno izlaganje „Motiv vode u bistranskoj usmenoj baštini“ autorice Line Malek donosi zanimljivosti povezane s vodom o današnjoj Općini Bistra, smještenoj na sjevernoj strani Medvednice. Ime joj se spominje 1209. godine u ispravi kralja Andrije II., a zgrada stare škole u Poljanici Bistranskoj jedna je od najstarijih školskih zgrada na području Zagrebačke županije. Osim što je poznat po prirodnim ljepotama, bogatoj kulturnoj baštini, dvorcu plemićke obitelji Oršić i skijaškom natjecanju Snježna kraljica, bistranski kraj od davnina obiluje vodom, čiji se značaj ogleda u imenu naselja i drugim toponimima te u usmenoknjiževnoj motivici. Virtualnim putovanjem po bistranskom kraju nastoji se pokazati u kojim je sve kontekstima stvarna i simbolička voda sastavni dio života bistranske zajednice.

Predavanje je pripremljeno u sklopu popularno-znanstvenog programa "Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku" koji je ostvaren u suradnji Odjela za arheologiju i etnologiju Matice hrvatske i Knjižnice Vladimira Nazora (KGZ).

Lina Malek magistra je komunikologije i kroatologije te doktorandica kroatologije na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici, Stipendije za izvrsnost Sveučilišta u Zagrebu i Priznanja voditelja Hrvatskih studija. Osim što je održala dva izlaganja na znanstvenoj konferenciji Medijski odgoj i zaštita dječjih prava u organizaciji Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment i Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, urednica je stručno-popularnih publikacija Božić u Bistri (2018) i Uskrs u Bistri (2019) koje je izdala Udruga Ekomuzej Bistra. Aktivna je članica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i Udruge Ekomuzej Bistra.

Pregled

datum